10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowo

10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowo

Dodano: 
Kardamon
Kardamon / Źródło: Pixabay / Ludmila_Ph
Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, który niektórzy porównują do mięty. Uważa się, że nasiona, oleje i ekstrakty z kardamonu mają imponujące właściwości lecznicze. Są stosowane w medycynie tradycyjnej od wieków.

Kardamon może odnaleźć się z powodzeniem w różnych potrawach, zarówno na słono, jak i na słodko. Na pierwszy rzut oka może się wydawać dziwne, że ta sama przyprawa, która nadaje smak indyjskiemu curry, znajduje się również w świątecznych piernikach lub jesiennych szarlotkach. Ale w końcu zalicza się do wielu przypraw rozgrzewających.

Ta wyjątkowa przyprawa ma szeroki zakres zastosowań, które można wykorzystać do urozmaicenia nawet zwykłej potrawy, aby uczynić ją czymś niebanalnym. Gdy dodasz kardamon do swojego repertuaru przypraw, już nigdy nie będziesz chciał gotować bez niego.

Ta egzotyczna przyprawa należy do rodziny imbirowatych. W porównaniu do swojego krewnego – imbiru, którego korzenie są ważną częścią, kardamon jest najbardziej znany ze smaków zawartych w owocach i nasionach. Tuż przed dojrzewaniem strąki zbiera się ręcznie. Im większe strąki, tym intensywniejszy ich kolor i wyższa cena.

Czytaj także:
Woda z imbirem czy cytryną – co pozwala szybciej schudnąć?

Najlepszy smak? Jest na to sposób

Najlepszy smak osiągniesz, kupując całe strąki kardamonu i mieląc je w domu w moździerzu. Możesz użyć ich w podstawowej postaci lub upiec nasiona na patelni. Tak czy inaczej, zauważysz, kiedy nasiona uwolnią swój charakterystyczny aromat.

Jeśli kupisz przyprawę już zmieloną, duża część związków aromatycznych zniknie, pozostawiając smak, który wymaga dodania jej znacznie więcej do potrawy. Całe strąki zachowują świeżość przez dłuższy czas niż mielona przyprawa. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu w hermetycznym pojemniku.

Zdrowotne właściwości kardamonu

Czytaj także:
Masz cukrzycę? Dodaj do diety te produkty. To prawdziwe superfoods!
Czytaj także:
Błonnik – wspomaga pracę jelit i odchudza. Dlaczego jeszcze warto go spożywać?

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0