Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?

Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?

Dodano: 
Marynowane grzyby
Marynowane grzyby Źródło: Shutterstock
Marynowane grzyby to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, która często gości na stołach, zwłaszcza w czasie rodzinnych imprez. Czy są one jednak zdrowe?

Marynowane grzyby są najpierw gotowane, a następnie przygotowywane w zaprawie octowej z przyprawami. Można je nie tylko samodzielnie zamarynować w domu, ale bez problemu kupić też w sklepie – do najpopularniejszych marynowanych grzybów należą rydze, pieczarki, maślaki czy podgrzybki. Ale czy jest to zdrowe?

Właściwości zdrowotne marynowanych grzybów

Grzyby, jeszcze nie w procesie samego marynowania, ale wcześniejszego gotowania tracą niektóre ze swoich składników mineralnych, a na utratę witamin proces ten wpływa w mniejszym stopniu. W czasie obróbki termicznej niszczone są też wszystkie obecne w grzybach enzymy. Marynowanie odbywa się bez udziału bakterii, więc żadne nowe właściwości zdrowotne się w jego czasie nie wytwarzają.

Jaki ocet do marynowania wybrać?

Jeśli przygotowujemy marynatę na bazie octu spirytusowego, będzie miała ona zakwaszający charakter, jeśli na bazie octu jabłkowego – zasadowy. Warto jednak wiedzieć, że ten tradycyjny ocet spirytusowy (biały) może podrażniać błonę śluzową żołądka i niszczyć krwinki czerwone, a także powodować pogorszenie strawności.

Łagodniejsze działanie ma ocet jabłkowy, przyczyniający się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Produkty zamarynowane w occie jabłkowym wpływają pozytywnie na procesy trawienne i są niskokaloryczne. Mają jednak specyficzny smak, a ocet jabłkowy jest w polskiej kuchni stosowany rzadziej niż spirytusowy.

Czy warto jeść marynowane grzyby?

Marynowanie nie wpływa znacząco na właściwości zdrowotne grzybów, ponieważ nie zmienia ich składu. Co innego obróbka termiczna, podczas której tracą część składników odżywczych. W marynowanych grzybach nadal znajduje się błonnik, minerały, zyskują też one głębszy smak. Jednak zdrowsze od marynowania jest kiszenie grzybów, ponieważ zmienia je w probiotyki.

Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?

Marynowanych grzybów lepiej nie podawać dzieciom. Nie powinny ich również jeść osoby z wrzodami żołądka, jego nadkwasotą czy anemią. Choć jedzenie grzybów przez kobiety ciężarne nie jest przeciwwskazane, warto zawsze skonsultować chęć ich spożycia z lekarzem prowadzącym ciążę.

Czytaj też:
Na kaca i po treningu. 5 zaskakujących zastosowań marynaty po ogórkach