Jak przygotować żołędzie do jedzenia i co można z nich zrobić?

Jak przygotować żołędzie do jedzenia i co można z nich zrobić?

Dodano: 
żołędzie
żołędzie / Źródło: Shutterstock
Żołędzie, podobnie jak i inne orzechy, są jadalne i dawniej szeroko wykorzystywane w kuchni. Co można zrobić z żołędzi? Oto kilka przepisów.

Żołędzie, choć rosnące dziko, należą do roślin jadalnych, jednak większości z nich nie można spożywać na surowo. Warto mieć je w swojej kuchni, ponieważ stanowią źródło witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B6 i witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Zawierają także minerały: magnez, potas, mangan, miedź i fosfor. Co więcej, w żołędziach znajdują się wartościowe węglowodany złożone, za to niewiele w nich tłuszczów. Żołędzie pomagają również w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Czy można jeść surowe żołędzie?

Wszystkie rodzaje żołędzi są jadalne, jednak niektóre z ich gatunków muszą być do spożycia specjalnie przygotowane. Najczęściej jedzone są żołędzie z dębu Emory i białego dębu Oregon oraz dębu wielkoowocowego, ponieważ mają najbardziej słodki smak i nie zawierają wielkiej ilości garbników, czyli nie są gorzkie. Można je spożywać bez ługowania. Jednak żołędzie dębów czarnych wymagają przygotowania do zjedzenia – zawierają duże ilości garbników, zwłaszcza kwasu taninowego i spożywane na surowo w dużej ilości mogą stać się toksyczne.

Warto pamiętać, by nie zbierać zielonych i niedojrzałych jeszcze żołędzi, tylko te brązowe. Należy też unikać żołędzi wyglądających na zakurzone, spleśniałe, sczerniałe.

Jak przygotować żołędzie do zjedzenia?

1. Zalej ja wrzącą wodą

Pierwszym sposobem usuwania kwasu taninowego z żołędzi jest ich ugotowanie we wrzącej wodzie, po tym jak zdejmie się z nich skorupki. Gotowanie trzeba powtarzać kilkukrotnie – gdy tylko woda się zagotuje, zastępować ją nową aż do momentu, gdy garbniki przestaną pozostawiać w niej brązowe ślady.

2. Użyj sody oczyszczonej

Kolejnym sposobem na pozbycie się z żołędzi toksycznych substancji jest umieszczenie łyżki sody oczyszczonej w jednym litrze wody. Do przygotowanego roztworu należy wrzucić żołędzie i odczekać od 12 do 15 godzin.

3. Zamocz żołędzie w ługu

Ta metoda polega na umieszczeniu żołędzi w ługu, czyli wodnym roztworze popiołu, przygotowanym z drzew liściastych, np. lipy. Namaczanie trzeba kontynuować tak długo, aż woda przestanie się barwić na brązowo.

Po każdym z tych zabiegów żołędzie trzeba dokładnie wysuszyć. Mogą być one później przechowywane przez wiele miesięcy, ale konieczne jest właśnie wcześniejsze staranne ich osuszenie.

Co można zrobić z żołędzi? Przepisy

1. Kawa z żołędzi

Przyrządzając kawę z żołędzi, można skorzystać z kilku sposobów. Pierwszy polega na rozbiciu żołędzi młotkiem, ale niewyjmowaniu ich z łupin. Następnie zalewamy je wodą tak, by było jej dwa razy więcej niż samych żołędzi. Potem całość należy gotować przez 5 minut i odstawić na 2 godziny. Kolejny krok to odcedzenie żołędzi, ich pokrojenie na jak najdrobniejsze części i wysuszenie. Żołędzie prażymy następnie na patelni i mielimy w młynku do kawy.

Drugi sposób na przygotowanie kawy z żołędzi wymaga użycia mleka zamiast wody. Najpierw obierz żołędzie z łupin, a następnie umyj je i umieść w garnku. W kolejnym kroku należy je zalać mlekiem tak, by były w nim zupełnie zanurzone. Przygotowaną w ten sposób miksturę gotuj przez około 20 minut. Przez ten czas żołędzie powinny wchłonąć większość mleka i zacząć wydawać zapach przypominający kakao. Po zakończeniu gotowania wylej resztę mleka, a żołędzie drobno posiekaj, ułóż na blasze i wysusz w piekarniku w temperaturze 200℃. Jeśli będzie to jeszcze potrzebne, można je również zmielić.

2. Mąka z żołędzi

Żołędzie do wytworzenia mąki najpierw trzeba wyługować, a następnie wysuszyć w temperaturze 200℃. Po odparowaniu wody należy je zmielić na gładką masę. Mąka z żołędzi ma orzechowy posmak i jest twardsza np. od mąki pszennej, dlatego przy przygotowaniu potraw lepiej ją zmieszać z innym rodzajem mąki.

3. Żołędziówka

Jak przygotować uwielbianą przez wielu żołędziówkę? Najpierw należy zrobić kawę z żołędzi, a następnie zaparzać ją przez godzinę i później odcedzić. Kawę słodzimy cukrem, sodą oczyszczoną bądź cukrem waniliowym. Po wystudzeniu całość należy zalać spirytusem i przelać do szczelnych szklanych butelek. Zostawiamy ją w chłodnym, zacienionym miejscu. Żołędziówka ma nie tylko charakterystyczny smak, ale może pomóc na nieżyt żołądka.

4. Żołędzie jako przekąska

Żołędzie mogą być spożywane wymiennie z innymi orzechami, a nawet roślinami strączkowymi, takimi jak ciecierzyca. Można z nich przygotować przypominający w smaku orzechy sos. Żołędziami po posiekaniu i upieczeniu warto też do smaku posypać sałatkę. Co więcej, z żołędzi wyjdzie także masło orzechowe, można je również dodawać do gulaszu, a w formie zmielonej – do purée ziemniaczanego.

Czytaj też:
5 produktów, które warto jeść jesienią

Opracowała:
 0

Czytaj także