Czy cynamon może być toksyczny?

Czy cynamon może być toksyczny?

Dodano: 
Przyprawy
Przyprawy Źródło:Pixabay / Couleur
Czy cynamon, który tak chętnie dodajemy do różnych jesiennych i zimowych przysmaków może być toksyczny? I tak, i nie.

Zofia Pomes jest dietetyczką, która na swoim konice na Instagramie Holistycznie Zdrowi zamieszcza informacje i zgodne z najnowszymi badaniami naukowymi, i w duchu jak najbardziej ekologicznym. Dietetyczka pracuje również z kobietami chcącymi w naturalny sposób wspomóc równowagę hormonalną w swoim organizmie, mającymi kłopoty z zajściem w ciążę. Tym razem ekspertka pod lupę wzięła jednak temat żywieniowy, a konkretnie cynamon – czy ta lubiana przez Polaków przyprawa może być toksyczna?

Czy cynamon jest toksyczny? Zależy jaki

Większość z nas ma w kuchni cynamon cejloński i on, jak podkreśla dietetyczka, w żaden sposób nam nie szkodzi. Jednak inne odmiany cynamonu mogą mieć wyższą zawartość kumaryny, czyli związku toksycznego dla wątroby. Na ten temat wykonano już do tej pory tylko kilka badań, choć nadal kwestia ta wymaga dokładniejszego zgłębienia.

Dopuszczalna dzienna dawka kumaryny to 0,1 mg na 1 kg, a jesteśmy w stanie ją przekroczyć, jeśli spożywamy cynamon w dużych ilościach. Jeśli więc spożywasz cynamon na co dzień, wybierz ten cejloński.

instagramCzytaj też:
5 zdrowotnych właściwości olejku cynamonowego