Sernik krakowski według Magdy Gessler: przepis

Sernik krakowski według Magdy Gessler: przepis

Dodano: 
Sernik krakowski
Sernik krakowski / Źródło: Shutterstock
Sernik krakowski świetnie sprawdzi się jako jedno z ciast przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Wypróbuj przepis Magdy Gessler na tę słodkość.

Sernik krakowski to tradycyjne ciasto, pieczone z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Warto wypróbować przepis na ten wypiek, który zaproponowała słynna restauratorka Magda Gessler.

Sernik krakowski: przepis Magdy Gessler

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 4 jajka
  • 800 g chudego sera
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • pół szklanki śmietany
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania wierzchu
  • masło do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Posiekaj za pomocą noża zimne masło z mąką, solą oraz cukrem pudrem. Następnie dodaj żółtka i rozetrzyj ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem, już po wyjęciu, wybierz 2/3 ciasta i wyłóż spód posmarowanej masłem blaszki. Nakłuj i piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200℃ przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i lekko ostudź.

Następnie przepuść ser trzy razy przez maszynkę, oddziel żółtka od białek i ucieraj żółtka z cukrem. Do masy, która powinna być pulchna, powoli dodawaj masło i ser. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z budyniem oraz sokiem z cytryny. Ucieraj. Gdy masa będzie już gładka, ubij białka na pianę. Następnie masę serową wymieszaj z pianą, dodając najpierw jej 1/3, a potem resztę. Dodaj również namoczone rodzynki, miąższ wanilii i skórkę. Wylej to na podpieczony spód.

Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości 1 cm. Ułóż je na masie serowej w kształt kratki i posmaruj kratkę roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piecz około godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta, tylko poczekaj, aż ostygnie.

Czytaj też:
Oto, jak przyrządzić idealny wigilijny barszcz czerwony. Magda Gessler zdradziła swój przepis

Opracowała:
 0

Czytaj także