Przepis na sernik wigilijny według Ani Starmach. Pyszny i łatwy do zrobienia

Przepis na sernik wigilijny według Ani Starmach. Pyszny i łatwy do zrobienia

Dodano: 
Wigilijny sernik wiedeński
Wigilijny sernik wiedeński Źródło: Shutterstock
Sernik wigilijny to jedno z najważniejszych świątecznych ciast. Poznaj przepis na sernik wiedeński, który od lat króluje na wigilijnym stole u Ani Starmach.

Ania Starmach na swoim profilu na Instagramie dodaje niemało przepisów, także tych typowo wigilijnych. Ostatnio zdradziła, jak według jej receptury przygotować pyszny sernik wiedeński.

Przepis na wigilijny sernik Ani Starmach

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie (może być sernik z wiaderka)
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g drobnego białego cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • łyżka rodzynek (opcjonalnie)

Składniki na polewę:

  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 60 ml śmietanki kremówki 30% (może być również mleko)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przygotuj w temperaturze pokojowej. Następnie utrzyj masło z cukrem, używając miksera tak, by uzyskana masa była puszysta i jasna. Do masła dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie pojedynczo wbijaj jajka i dodaj ser. Na sam koniec dodaj również rodzynki, skórkę i cukier waniliowy. Masa powinna być dokładnie wymieszana, jednak nie napowietrzona, dlatego nie można jej miksować zbyt długo. Formę (22-23 cm) wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Przelej masę do środka i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170℃ bez termoobiegu, następnie zmniejsz temperaturę do 160℃ i piecz przez około 90 minut. Po upieczeniu ostudź sernik w otwartym piekarniku.

Teraz pora na przygotowanie polewy. W rondelku rozpuść masło i dodaj przesiany cukier puder oraz masło/śmietankę. Całość wymieszaj, najlepiej rózgą. Gładką masę zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao i gotowe! Wystudzony już sernik polej jeszcze masą czekoladową i umieść w lodówce.

instagramCzytaj też:
Świąteczna tarta z kremem czekoladowym na pierniczkowym spodzie: przepis Niekoniecznie Dietetycznie

Źródło: Instagram / Anna Starmach