Zupa, która zwalczy przeziębienie, grypę i norowirusa. Sekret tkwi w tym jednym składniku

Zupa, która zwalczy przeziębienie, grypę i norowirusa. Sekret tkwi w tym jednym składniku

Dodano: 
Zupa
ZupaŹródło:Shutterstock
Zima bez przeziębienia zdarza się wyjątkowo rzadko. Bierzemy wtedy różne leki, kombinujemy... a to może zaszkodzić wątrobie. Na szczęście istnieje naturalne remedium na takie wirusy: zupa czosnkowa.

W dobie pandemii koronawirusa, kiedy to z powodu długotrwałego przesiadywania w domu nasza odporność mogła naturalnie osłabić się, zupa czosnkowa to świetny sposób na odzyskanie zdrowia!

Czy czosnek może wyleczyć przeziębienie?

Czosnek zgodnie z tradycją medycyny ludowej był przez wiele setek lat używany do leczenia przeziębienia. Stanowi on główny składnik większości przepisów na naturalny, domowy syrop na kaszel. W drodze wielu badań wykazano, że czosnek może leczyć przeziębienia i zapobiegać im.

Dzieje się tak dlatego, że czosnek zawiera allicynę. Jest to silnie działający związek, który aktywuje się po zmiażdżeniu czosnku. Dzięki zawartości allicyny czosnek ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe.

Jak zrobić zupę czosnkową?

Abyś mógł przygotować zupę czosnkową, która pomoże ci uporać się z przeziębieniem, potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 26 nieobranych ząbków czosnku (organicznego, bez sztucznych nawozów)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół szklanki świeżego imbiru
  • 2 1/4 szklanki pokrojonej cebuli
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 26 obranych i rozgniecionych ząbków czosnku (odstaw na bok)
  • 1 1/2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pokrojona cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  2. Umieść 26 nieobranych ząbków czosnku w małym szklanym naczyniu żaroodpornym i dodaj oliwę z oliwek. Jeśli nie masz naczynia do pieczenia, czosnek i oliwę można owinąć folią aluminiową.
  3. Piecz przez około 45 minut lub do momentu, aż czosnek będzie jasno brązowy.
  4. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyciśnij czosnek do osobnej miski.
  5. Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę, tymianek, imbir i proszek cayenne. Zeszklij cebulę.
  6. Dodaj pieczony i surowy czosnek i gotuj przez 3 minuty.
  7. Dodaj bulion warzywny.
  8. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  9. Zupę zmiksuj na gładką masę.
  10. Dodaj mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu.
  11. Dopraw solą morską i pieprzem do smaku.

Przed podaniem do każdej miski wyciśnij trochę soku z cytryny. Jeśli jakaś porcja zostanie na później, nie wstawiaj jej do mikrofalówki, a podgrzewaj w rondelku na małym ogniu.

Czytaj też:
Twój układ odpornościowy zacznie pracować na wysokich obrotach dzięki tej nalewce
Czytaj też:
Ta mikstura zwalczy każdy stan zapalny? Ma aż 7 naturalnych składników
Czytaj też:
Jak zrobić rozgrzewającą herbatę? Przepisy z pomarańczą, malinami i inne