Nie lubisz kaszy jaglanej? Wypróbuj przepis Ani Starmach na pyszną jaglankę!

Nie lubisz kaszy jaglanej? Wypróbuj przepis Ani Starmach na pyszną jaglankę!

Dodano: 
Jaglanka
Jaglanka Źródło:Shutterstock
Ania Starmach co jakiś czas publikuje na swoim Instagramie przepisy na różne zdrowe smakowitości. Tym razem dodała ten na jaglankę, które powinna przypaść do kulinarnego gustu niemal każdemu.

Nie wszyscy lubią kaszę jaglaną, jednak ta przyrządzona w formie jaglanki według receptury Ani Starmach przypomina smakiem i konsystencją budyń, więc warto zaryzykować i choć raz ją przygotować.

Przepis Ani Starmach na jaglankę

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 200 ml wybranego mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego)
  • 1 banan
  • 100 g świeżych bądź mrożonych malin (lub innego ulubionego owocu)
  • łyżka miodu
  • łyżka płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Najpierw dokładnie przepłucz kaszę, a następnie umieść ją w rondelku. Do kaszy dodaj mleko, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Warto zamieszać parę razy, by kasza nie przywarła od naczynia. Po tym czasie, gdy mleko już wsiąknie w kaszę, przełóż całość do dużej miski lub misy blendera kielichowego, dodaj banana i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Migdały podpraż na patelni (możesz też dodać do jaglanki płatki niepodprażone). Kaszę przelej do miseczek, dodaj na wierzch owoce, płatki migdałów i polecaj całość miodem.

Smacznego!

instagramCzytaj też:
Szarlotka jaglana

Źródło: Instagram / Ania Starmach