Dieta przeciwtrądzikowa: co warto jeść, a czego lepiej nie spożywać

Dieta przeciwtrądzikowa: co warto jeść, a czego lepiej nie spożywać

Dodano: 
Dieta przeciwtrądzikowa
Dieta przeciwtrądzikowa Źródło:Unsplash / Ola Mishchenko
Dieta przeciwtrądzikowa pozwala skutecznie uchronić się przed niechcianymi wykwitami. Także w wieku już całkiem dorosłym, jak zaznacza Anna Reguła, dietetyczka.

Dieta przeciwtrądzikowa to jeden z tematów, który poruszyła na swoim Instagramie Anna Reguła, prowadząca profil Niekoniecznie Dietetycznie. Ekspertka zaznacza, że jedząc odpowiednie produkty (i nie jedząc innych) można zminimalizować ryzyko pojawienia się na twarzy wykwitów.

Trądzik pospolity nie patrzy na wiek

I może się pojawić u osoby po dwudziestym, a nawet trzydziestym roku życia i później. Warto temu zapobiegać, odpowiednio dobierając swoją dietę i dbając o skórę, czyli nasz największy narząd. Komórki skóry także czerpią z pożywienia składniki odżywcze, w końcu skóra ma 2 metry powierzchni i dokładnie odzwierciedla się na niej to, co dzieje się w środku.

Dieta przeciwtrądzikowa: produkty, których lepiej unikać

Anna Reguła wymienia, że produktami, które szkodzą z całą pewnością są:

  • Biały cukier i ogólnie słodycze
  • Nadmiar teiny, alkoholukofeiny
  • Nadmiar białka i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego
  • Żywność wysokoprzetworzona
  • Ostre przyprawy i nadmiar soli
  • Nabiał (w przypadku niektórych osób)
  • Czynniki poza dietą, takie jak: klimatyzacja, ogrzewanie, stres, palenie papierosów, działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych

Dieta przeciwtrądzikowa: produkty, po które warto sięgnąć

  • sezonowe owoce i warzywa
  • pestki, orzechy
  • roślinne źródła białka
  • oleje roślinne
  • zamienniki cukru stołowego
  • produkty zawierające witaminy z grupy B (np. jajka, drób, ryby, mleko sojowe)
  • pomocne będzie również przygotowywanie domowych posiłków zamiast fast foodów

instagramCzytaj też:
Dokonaj tych 4 prostych zmian w diecie, by zwalczyć stan zapalny

Źródło: Instagram / Niekoniecznie Dietetycznie