Kwiaty jadalne i niejadalne: sprawdź, które możesz zjeść bezpiecznie, a których lepiej nie próbować

Kwiaty jadalne i niejadalne: sprawdź, które możesz zjeść bezpiecznie, a których lepiej nie próbować

Dodano: 
Kwiaty
KwiatyŹródło:Unsplash / Sergey Shmidt
Kwiaty jadalne nie tylko istnieją, ale wykazują pewne właściwości zdrowotne. Innych z kolei nie warto, dla własnego bezpieczeństwa, smakować. O jakie gatunki chodzi konkretnie? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska, prowadząca na Instagramie profil Czytamy Etykiety.

Kwiaty jadalne, jak zaznacza ekspertka, nie tylko działają pozytywnie na zdrowie, ale można je wykorzystać w kuchni na różne sposoby: przygotować z nich napary, sałatki, kłaść je na kanapki. O którego gatunki chodzi konkretnie?

Kwiaty, które możesz bezpiecznie jeść

Do kwiatów jadalnych, wymienionych przez Agnieszkę Pocztarską należą:

  • bratek ogrodowy – bogate źródło witaminy C
  • nagietek lekarski – wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze
  • czarny bez – polecany przy przeziębieniach, działa również wykrztuśnie i moczopędnie
  • mniszek lekarski – zawiera witaminy A, D i E oraz flawonoidy
  • ogórecznik lekarski – działa przeciwzapalnie, moczopędnie, wzmacnia układ nerwowy
  • róża – świetnie sprawdzi się jako dodatek do słodkich potraw: dżemów, pączków
  • nasturcja większa – ma pikantny smak, do przygotowywania potraw można wykorzystać całą roślinę
  • stokrotka – stanowi źródło m. in. witaminy C i beta-karotenu

Kwiaty niejadalne

Wśród kwiatów niejadalnych Agnieszka Pocztarska wymienia:

  • groszek pnący
  • azalie
  • chryzantemy
  • konwalie
  • oleandry
  • różaneczniki
  • hortensje

instagramCzytaj też:
Kolorowe skarby z pola. Które kwiaty warto jeść?

Źródło: Instagram / Czytamy Etykiety