Kwiaty jadalne nie tylko istnieją, ale wykazują pewne właściwości zdrowotne. Innych z kolei nie warto, dla własnego bezpieczeństwa, smakować. O jakie gatunki chodzi konkretnie? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska, prowadząca na Instagramie profil Czytamy Etykiety.
Kwiaty jadalne, jak zaznacza ekspertka, nie tylko działają pozytywnie na zdrowie, ale można je wykorzystać w kuchni na różne sposoby: przygotować z nich napary, sałatki, kłaść je na kanapki. O którego gatunki chodzi konkretnie?
Kwiaty, które możesz bezpiecznie jeść
Do kwiatów jadalnych, wymienionych przez Agnieszkę Pocztarską należą:
- bratek ogrodowy – bogate źródło witaminy C
- nagietek lekarski – wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze
- czarny bez – polecany przy przeziębieniach, działa również wykrztuśnie i moczopędnie
- mniszek lekarski – zawiera witaminy A, D i E oraz flawonoidy
- ogórecznik lekarski – działa przeciwzapalnie, moczopędnie, wzmacnia układ nerwowy
- róża – świetnie sprawdzi się jako dodatek do słodkich potraw: dżemów, pączków
- nasturcja większa – ma pikantny smak, do przygotowywania potraw można wykorzystać całą roślinę
- stokrotka – stanowi źródło m. in. witaminy C i beta-karotenu
Kwiaty niejadalne
Wśród kwiatów niejadalnych Agnieszka Pocztarska wymienia:
- groszek pnący
- azalie
- chryzantemy
- konwalie
- oleandry
- różaneczniki
- hortensje
instagramCzytaj też:
Kolorowe skarby z pola. Które kwiaty warto jeść?
Źródło: Instagram / Czytamy Etykiety