Hot dog w zdrowszej odsłonie i z azjatycką nutą? Wypróbuj ten przepis!

Hot dog w zdrowszej odsłonie i z azjatycką nutą? Wypróbuj ten przepis!

Dodano: 
Zdrowy hot dog
Zdrowy hot dog Źródło:Shutterstock
Niekoniecznie Dietetycznie to profil na Instagramie prowadzony przez dietetyczkę Annę Regułę. W jednym z postów dodała ona przepis na hot doga w wersji... azjatyckiej.

Anna Reguła zaznacza jednak, że przepis nie jest autorstwa jej, a Kingi Syposz, ekspertki od zdrowej żywności. Odczarowuje ona to słynne amerykańskie danie, które przestaje być już fast foodem, a staje się elementem zbilansowanej diety. Wystarczy tylko zmodyfikować pewne składniki i dodać warzywa.

Przepis na hot doga z azjatycką nutą

Składniki:

  • 1 bułeczka (może być klasyczna lub inna, jednak powinna mieć podłużny kształt)
  • 1 parówka sojowa (bądź zwykła)
  • 1 dowolna papryka lub kilka rodzajów pomieszanych papryk
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli (opcjonalnie, jeśli lubisz ostre smaki)
  • cebula dymka do posypania

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w półplastry, paprykę w cienkie paski i wrzuć je na rozgrzaną z oliwą patelnię. Podsmażaj przez około 3 minuty. Następnie dodaj sos sojowy i wszystkie przyprawy i smaż do momentu aż papryka zmięknie, około 5 minut – by papryka nie przestała być chrupiąca. W razie potrzeby dodaj wody, na koniec skrop wszystko sosem z cytryny.

Następnie ugotuj parówkę, a bułkę podpiecz na patelni lub w piekarniku przez kilka minut. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, rozetnij bułkę na pół, nie przecinając jej do końca. Włóż do niej paprykę z cebulą, a następnie parówkę i ser. Całość polej keczupem lub innym sosem i posyp dymką.

Wartość kaloryczna jednego hot doga wynosi 410 kcal.

instagramCzytaj też:
Woda po gotowaniu parówek ma cudowne właściwości? Zaskakujący eksperyment

Źródło: Instagram / Niekoniecznie Dietetycznie