Mniszek lekarski kryje w sobie moc zdrowia. Zrób z niego syrop!

Mniszek lekarski kryje w sobie moc zdrowia. Zrób z niego syrop!

Dodano: 
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski Źródło: Unsplash / Viridi Green
Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych roślin w Polsce. Być może z powodu jej „pospolitości” nie zawsze dostrzegamy jej zdrowotne właściwości.

Mniszek lekarski, często nazywany mleczem, jest wręcz traktowany jako chwast, jednak nie bez przyczyny w medycynie ludowej stanowił remedium na wiele dolegliwości. Współczesne badania naukowe je potwierdzają. Jakie właściwości ma mniszek lekarski i jak można przygotować z niego syrop? Sprawdźcie poniżej!

Mniszek lekarski jest pełen wartości odżywczych

Mniszek lekarski od korzenia aż po kwiat zawiera wiele substancji odżywczych. Zielone części rośliny można spożywać nawet w wersji surowej, jak i gotowanej, ponieważ stanowią źródło witaminy A, witaminy C i witaminy K. Zawierają także witaminę E, kwas foliowy oraz niewielkie ilości innych witamin z grupy B. Mniszek dostarcza również znacznych ilości żelaza, wapnia, potasu i magnezu.

Jego korzeń zawiera z kolei inulinę, czyli rodzaj rozpuszczalnego roślinnego błonnika, wspierającego wzrost i utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.

Inne właściwości mniszka lekarskiego:

Roślina zawiera antyoksydanty
Przeciwutleniacze pomagają neutralizować działanie wolnych rodników w organizmie, które z kolei przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, przyspieszają procesy starzenia. Mniszek jest szczególnie bogaty w beta-karoten, który skutecznie chroni przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami komórek. Roślina zawiera również dużo polifenoli.

Mniszek ma właściwości przeciwzapalne
Właśnie ze względu na zawartość polifenoli mniszek może wykazywać silne działanie przeciwzapalne. Dowiodło tego m. in. badanie na myszach ze sztucznie wywołaną chorobą płuc. Zapalenie zmniejszyło się u gryzoni właśnie po podaniu im mniszka lekarskiego. To też właśnie z powodu właściwości przeciwzapalnych wykorzystuje się syrop z mniszka w domowym leczeniu bólu gardła.

Mniszek może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi
W roślinie zawarte są kwas cykoryczny i kwas chlorogenowy, które są pomocne w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Badania na myszach dowiodły, że związki te stymulują wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz poprawiają wchłanianie glukozy przez tkanki mięśniowe. Proces ten prowadzi do poprawy wrażliwości na insulinę i obniżenia poziomu cukru we krwi. Potrzebne są jednak kolejne badania, które określiłyby, czy taki efekt jest też możliwy wśród ludzi.

Roślina wspomaga zdrowie wątroby
Badania na zwierzętach wykazały również, że mniszek działa ochronnie na wątrobę, gdy jest ona narażona na działanie substancji toksycznych. Taką znaczną ochronę tkanki wykazał mniszek w przypadku, gdy na wątrobę myszy działał toksyczny poziom paracetamolu. Naukowcy przypuszczają, że tę właściwość mniszek zawdzięcza zawartości przeciwutleniaczy. Inne badania, również przeprowadzone na zwierzętach, wykazały, że mniszek chroni wątrobę przed stresem oksydacyjnym.

Mniszek lekarski może wspomagać walkę z rakiem
Właściwości przeciwnowotworowe mniszka lekarskiego są cały czas sprawdzane. Jedno z badań wykazało, że ekstrakt z korzenia mniszka skutecznie spowolnił wzrost komórek rakowych w okrężnicy, wątrobie i trzustce. Jednak konieczne są dalsze badania, które mogłyby tę tezę ostatecznie potwierdzić.

Roślina poprawia trawienie
Mniszek lekarski często bywa stosowany na problemy trawienne. Jedno z badań przeprowadzonych na szczurach wykazało znaczny wzrost częstotliwości skurczów żołądka i opróżniania treści żołądka do jelita cienkiego po podaniu ekstraktu z mniszka lekarskiego. Co więcej, mniszek zawiera inulinę, która chroni przed zaparciami i zwiększa perystaltykę jelit.

Mniszek lekarski pomaga utrzymać mocne kości
Mniszek jest źródłem witaminy K i wapnia, które zapobiegają utracie masy kostnej. Zdrowie kości wspiera również zawarta w nim inulina.

Syrop z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski wykazuje właściwości przeciwzapalne, dlatego syrop z tej rośliny stosuje się na łagodzenie bólu gardła, w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Taki syrop można przygotować z własnoręcznie zebranych kwiatów. Jak go przygotować?

Przepis: Syrop z mniszka lekarskiego

Mikstura o właściwościach przeciwzapalnych

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas gotowania
3 godz.
Liczba porcji
5

Składniki

  • 1 litr kwiatów mniszka lekarskiego (ok. 400-500 sztuk)
  • 1 litr wody
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj kwiatyWłóż kwiaty do garnka, a potem zalej je zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut. Następnie odstaw garnek na 24 godziny.
  2. Dodaj pozostałe składnikiPo tym czasie odcedź syrop przez sito lub gazę i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, do czasu, aż uzyskasz konsystencję miodu. Gorący syrop przelej do wyparzonych słoiczków.

Czytaj też:
Kolorowe skarby z pola. Które kwiaty warto jeść?

Źródło: Healthline