Do przyrządzenia placuszków z serków homogenizowanych potrzebujesz dosłownie kilku składników i najwyżej 20 minut cierpliwości. Spróbujcie sami! Są pyszne i zdrowsze od innych słodkości.
Przepis na placuszki z serków homogenizowanych
Składniki na porcję dla 2 osób (6 placuszków):
- 400 g wybranego (ulubionego) serka homogenizowanego
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder (lub owoce bądź syrop daktylowy, dżem) do posypania/posmarowania placuszków
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mąkę, serki, jajka, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Nie rób tego ręcznie, a za pomocą miksera lub blendera. Gotową masę umieść na rozgrzanej na oleju roślinnym patelni, nakładaj chochlą pojedyncze porcje. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 4 minuty, cały czas sprawdzając, czy placuszki już urosły i uzyskały delikatnie złotawą barwę. Po tym czasie przewróć placuszek na drugą stronę. Z podanych porcji otrzymasz 6 placuszków wielkością przypominających amerykańskie pancakes.
Gotowe placki możesz posypać cukrem pudrem, masłem orzechowym, syropem daktylowym, klonowym, dżemem, położyć na nich owoce – co tylko przyjdzie ci do głowy. Smacznego!
Czytaj też:
8 sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów z twojej kuchni