Przepis na pyszne i łatwe placuszki z serków homogenizowanych

Przepis na pyszne i łatwe placuszki z serków homogenizowanych

Dodano: 
Placuszki
Placuszki Źródło: Pexels / Valeria Boltneva
Jeśli masz ochotę na pyszne śniadanie bądź podwieczorek, zafunduj sobie i swojej rodzinie placuszki z serków homogenizowanych. Poznaj przepis na to danie!

Do przyrządzenia placuszków z serków homogenizowanych potrzebujesz dosłownie kilku składników i najwyżej 20 minut cierpliwości. Spróbujcie sami! Są pyszne i zdrowsze od innych słodkości.

Przepis na placuszki z serków homogenizowanych

Składniki na porcję dla 2 osób (6 placuszków):

  • 400 g wybranego (ulubionego) serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder (lub owoce bądź syrop daktylowy, dżem) do posypania/posmarowania placuszków

Sposób przygotowania:

W dużej misce umieść mąkę, serki, jajka, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Nie rób tego ręcznie, a za pomocą miksera lub blendera. Gotową masę umieść na rozgrzanej na oleju roślinnym patelni, nakładaj chochlą pojedyncze porcje. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 4 minuty, cały czas sprawdzając, czy placuszki już urosły i uzyskały delikatnie złotawą barwę. Po tym czasie przewróć placuszek na drugą stronę. Z podanych porcji otrzymasz 6 placuszków wielkością przypominających amerykańskie pancakes.

Gotowe placki możesz posypać cukrem pudrem, masłem orzechowym, syropem daktylowym, klonowym, dżemem, położyć na nich owoce – co tylko przyjdzie ci do głowy. Smacznego!

Czytaj też:
8 sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów z twojej kuchni