Bio, eco czy organic: czy jest różnica między tego rodzaju produktami?

Bio, eco czy organic: czy jest różnica między tego rodzaju produktami?

Dodano: 
Żywność eco
Żywność ecoŹródło:Pexels / Karolina Grabowska
W ostatnich latach produkty bio, eco i organic zawojowały sklepy, nie tylko te ekologiczne. Czy jednak wiemy, co dokładnie kryje się pod tymi nazwami?

Czy nazwy „eco”, „organic” i „bio” są synonimami, a może produkty nimi opatrzone różnią się między sobą? Odpowiedź znajdziemy w europejskim prawodawstwie.

Produkty eco, bio i organic

W Europie kwestię nazewnictwa tego rodzaju produktów reguluje Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dn. 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. W samej Polsce natomiast obowiązuje również ustawa o rolnictwie ekologicznym z 11 maja 2017 roku, dokładnie określająca zasady wprowadzania w życie przepisów zawartych w Rozporządzeniu europejskim.

Zgodnie z wytycznymi przedstawionymi w powyższych dokumentach, określenia takie jak bio, eco i organic powstają w tym samym systemie jakości – w kontrolowanych i certyfikowanych przetwórniach i zakładach, na bazie surowców rolnictwa ekologicznego. Jak rozpoznać je w sklepie? Bardzo prosto – są oznaczone specjalnym logo żywności ekologicznej, czyli tzw. Ekoliściem. Bez względu więc na to, który z tych trzech rodzajów produktów wybierzemy, każdy z nich będzie spełniał te same wymagania.

Gorzej ma się sprawa z widniejącymi na opakowaniach określeniami „zdrowa żywność”, „zdrowy produkt”, których umieszczanie nie jest w żaden sposób regulowane, a nierzadko za deklaracją na etykiecie nie idę zdrowe składniki. Bezpieczniej więc wybierać produkty, na których widzimy logo z Ekoliściem.

Czytaj też:
Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona