Syrop z sosny: właściwości i zastosowanie

Syrop z sosny: właściwości i zastosowanie

Dodano: 
Syrop z sosny
Syrop z sosny Źródło: Shutterstock
Syrop z sosny to naturalny antybiotyk polecany na kaszel i ból gardła. Przeczytaj, jak zrobić syrop z pędów sosny.

Syrop z sosny to naturalny antybiotyk, który pomaga w walce z przeziębieniem i infekcją górnych dróg oddechowych. Można go stosować nie tylko wtedy gdy pojawi się ból gardła i kaszel, ale profilaktycznie przez cały rok, by zminimalizować ryzyko infekcji.

Syrop z sosny – właściwości

Syrop z sosny to naturalna substancja lecznicza, która wspomaga układ oddechowy w walce z wirusami. Zawiera:

  • witaminę C, która poprawia odporność
  • sole mineralne, które regulują gospodarkę wodną organizmu
  • flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i moczopędne
  • gorycze, które poprawiają apetyty i które zaleca się rekonwalescentom
  • węglowodany, które dodają energii

Czytaj też:
Korzyści zdrowotne syropu z czarnego bzu. Czy łagodzi objawy COVID-19?

Na co pomaga syrop z sosny?

Syrop z pędów sosny warto stosować w trakcie infekcji. Ten naturalny antybiotyk pomaga na:

  • katar – dzięki zawartości olejku sosnowego wspomaga oddychanie
  • ból gardła
  • kaszel – działa bakteriobójczo i wykrztuśnie
  • infekcję górnych dróg oddechowych
  • zapalenie oskrzeli
  • grypę
  • osłabienie organizmu
  • wzmacnia kości
  • poprawia apetyt

Jak zrobić syrop z sosny?

Syrop z sosny przygotowuje się na wiosnę, zwykle na początku maja.

  1. Aby go zrobić, trzeba urwać z drzewa jasnozielone pędy (najlepiej, gdy nie są zbyt długie i mają ok. 10 cm)
  2. Delikatnie obmyć je pod wodą
  3. Umyte i osuszone pędy można pokroić na małe kawałki albo zgnieść
  4. W słoiku układamy warstwę pędów, następnie sypiemy na nią cukier
  5. Układamy kolejne warstwy aż do momenty gdy wypełnimy całe naczynie
  6. Następnie zakręcamy słoik i odstawiamy w nasłonecznione miejsce. Syrop powinien być gotowy po ok. 2 tygodniach (w zależności od nasłonecznienia czas ten może się trochę skrócić lub wydłużyć)
  7. Syrop przelewamy do małych buteleczek. Przechowywane w zaciemnionym miejscu posłużą przez cały rok

Gotowany syrop z sosny

Syrop z pędów sosny (lub z szyszek) możemy również przygotować szybciej. W tym celu należy młode pędy lub szyszki ugotować.

  1. Zalewamy je wodą i przez 2 godziny gotujemy
  2. Dodajemy 1 kg cukru i ponownie gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając
  3. Syrop powinien nabrać brązowego odcienia
  4. Gotowy syrop przelewamy do słoików i mocno zakręcamy
  5. Słoiki odkręcamy do góry nogami

Dawkowanie syropu z sosny

W ramach profilaktyki warto codziennie podawać dzieciom i dorosłym 1 łyżeczkę syropu. W ten sposób wzmocnimy odporność organizmu.

W razie przeziębienia i choroby syrop podajemy w następujący sposób:

  • dzieci –1 łyżeczka 3 razy dziennie
  • dorośli – 1 łyżka 3 razy dziennie

Syrop z pędów sosny w ciąży

Ten naturalny lek mogą stosować kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią. W razie przeziębienia lub infekcji w czasie ciąży warto wspomagać organizm naturalnymi składnikami. Jest on bezpieczny i nie powinien spowodować działań niepożądanych, ale warto jego stosowanie skonsultować z lekarzem.

Syrop dla niejadków

Ze względu na zawartość goryczy, syrop z pędów sosny poprawia apetyt. Poleca się go rodzicom przedszkolaków jako środek wspomagający apetyt. Korzyść może być podwójna, bo nie tylko wywoła zwiększenie apetytu u dzieci, ale również poprawi ich odporność, co doceni każdy rodzic przedszkolnego dziecka.

Czytaj też:
Mniszek lekarski kryje w sobie moc zdrowia. Zrób z niego syrop!