Parówki – czy wszystkie parówki są niezdrowe?

Parówki – czy wszystkie parówki są niezdrowe?

Dodano: 
Chińczycy będą produkować "polskie" parówki? (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Parówki to cienkie kiełbaski ze składem owianym tajemnicą. Z czego składają się w rzeczywistości i jakie mają wartości? Sprawdź, czy parówki są zdrowe.

Parówki to cienkie kiełbaski, które kochają dzieci. Niektóre maluchy chcą jeść tylko parówki, a rodzice mają wtedy wątpliwości, czy powinni im je podawać. Wokół parówek narosło dużo mitów, m.in. takich, że zawierają zmielone skóry i kości zwierząt, a nawet papier toaletowy. W powszechnym mniemaniu parówki produkowane są z resztek i składają się z „chemii”. Czy rzeczywiście parówki są takie niezdrowe?

Skład parówek

Dobra parówka, tak jak wszystkie inne produkty, powinna mieć krótki skład. Im jest on dłuższy, tym więcej znajduje się w nim dziwnych substancji, wzmacniaczy smaków, sztucznych barwników, wypełniaczy, które ze zdrowiem niewiele mają wspólnego.

Parówki nie należą do najzdrowszych produktów, ale te, które nie szkodzą, powinny zawierać dużą ilość mięsa (więcej białka, mniej tłuszczu). Dobrze jest, jeśli w równych proporcjach składają się z chudego i tłustego mięsa (wtedy się nie rozpadają).

Parówki nie są źródłem witamin i mikroelementów, nie powinny więc stanowić podstawy diety.

Czytaj też:
Rocznie spożywamy ok. 2 kg konserwantów, emulgatorów, wzmacniaczy smaku. Raport NIK

Czy można podawać parówki dzieciom?

Dzieci lubią parówki, czasem bywa nawet tak, że tolerują tylko te produkty (dzieci przedszkolne często przechodzą taki etap). Parówki są łatwe do zjedzenia, miękkie i można je wziąć ręki. Nie oznacza to jednak, że można je codziennie serwować dziecku albo podawać na śniadanie i na kolację.

Jeśli mamy w domu parówkowego amatora, kupujmy mu produkty najwyższej kategorii. Ograniczmy też ich spożywanie i podawajmy jedną parówkę najlepiej jeden raz w tygodniu.

Dlaczego to takie ważne? Parówki zawierają dużo soli (nawet 2,5 g w jednej parówce przy dziennej normie 5 g), która zatrzymuje wodę w organizmie i źle działa na pracę nerek. Trzeba też pamiętać, że sól znajduje się również w innych daniach, które spożywają dzieci (ziemniakach, zupach, wędlinach, serach, sosach). Jedząc często parówki, łatwo więc przekroczyć dobowe zapotrzebowanie na sól.

Warto zapamiętać:

  • kupując parówki dziecku, wybieraj te, które mają ponad 95 procent mięsa i bardzo krótki skład
  • nie podawaj dziecku parówki częściej niż 2 razy w tygodniu
  • dzieci poniżej 3. roku życia nie powinny wcale jeść parówek
  • parówki zawierają dużo soli, której nadmiar w diecie bardzo szkodzi dzieciom (źle działa m.in. na układy krwionośny i na pracę nerek)
  • parówki nie zawierają żadnych witamin i składników odżywczych, to tylko zapychacze

Czego nie powinno być w parówkach?

Dobrej jakości produkty nie powinny zawierać:

  • MOMu – mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli tych wszystkich resztek, o których głośno się mówi (skór, kości, tłuszczu)
  • fosforanów – wypłukują wapń z kości
  • przeciwutleniaczy
  • substancji wypełniających – zastępują one mięso w parówkach i świadczą o tym, że mamy do czynienia z produktem gorszej kategorii
  • regulatorów kwasowości
  • glukozy
  • glutaminianu sodu – poprawia smak
  • azotynów – substancje te mają działanie rakotwórcze!
  • stabilizatorów
  • wzmacniaczy smaku

Na co zwrócić uwagę przy zakupie parówek?

  • dobre parówki powinny składać się z ponad 90. procent mięsa
  • powinny mieć prosty i czytelny skład
  • po ugotowaniu są twardsze od tych parówek gorszej jakości
  • powinny kosztować ok. 20 zł za kilogram (dobre parówki nie kosztują 5 zł)

Czytaj też:
5 szkodliwych pokarmów, których należy bezwzględnie unikać w diecie