Jagielnik – wegański sernik. Pyszny i prosty przepis

Jagielnik – wegański sernik. Pyszny i prosty przepis

Dodano: 
Jagielnik
Jagielnik / Źródło: Shutterstock
Jagielnik to od kilku sezonów król stołów. Pyszny i zdrowy zamiennik sernika z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko. Sprawdź, jak zrobić jagielnik!

Jagielnik to przepyszne ciasto z kaszy jaglanej, nazywane również wegańskim sernikiem, które od kilku sezonów cieszy się ogromną popularnością. Jest zdrowe, bogate w witaminy z grupy B, i nie ma tak wielu kalorii jak tradycyjny sernik.

Jagielnik – król wśród zdrowych ciast

Jagielnik to przepyszne ciasto, które z powodzeniem można przygotować zarówno na co dzień, jak i na ważne uroczystości. Ciasto z kaszy jaglanej to kopalnia witamin z grupy B, które wspaniale wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Zawiera również kwas foliowy, kwas pantotenowy, wyciąga wilgoć z organizmu, zmniejszając stany zapalne. Wykazuje również właściwości antywirusowe.

Ciasto z kaszy jaglanej ma jeszcze więcej właściwości prozdrowotnych. Wszystko zależy od dodatkowych składników, które do niego dodamy. Daktyle i masło orzechowe (często wykorzystywane do kremu daktylowego) zawierają dużo magnezu, błonnika, potasu, witaminy B6, a masło orzechowe to skarbnica tłuszczów nienasyconych, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Czytaj też:
Czym zastąpić słodycze? Zamienniki słodyczy

Ile kalorii ma jagielnik?

Ciasto z kaszy jaglanej, oprócz walorów zdrowotnych, ma też dużo mniej kalorii niż zwykłe ciasta. Porcja z kremem z daktyli zawiera ok. 240 kcal, czyli tyle co czekoladowy baton. Jagielnik to świetny pomysł na zdrowy deser dla całej rodziny i dobry podwieczorek dla dzieci, który pozwoli wyeliminować słodycze z diety.

Przepis na jagielnik

W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na jagielniki. Królują wśród nich wersje z kremem daktylowym i słonym karmelem oraz z bananem. Sprawdźcie, jak je zrobić!

Jagielnik ze słonym karmelem

Składniki na spód:

  • 250 g daktyli (1 szklanka)
  • 100 g błyskawicznych płatków owsianych lub migdałów
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 15 g kakao (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Składniki na masę jaglaną:

  • 250 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250 ml dowolnego mleka roślinnego (np. owsianego czy migdałowego)
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki miodu lub słodkiego syropu (np. z agawy) lub 5 łyżek ksylitolu
  • 5 łyżek wiórek kokosowych

Składniki na słony karmel:

  • 250 g daktyli
  • 5 czubatych łyżek solonego masła orzechowego

Składniki do dekoracji:

  • płatki migdałów
  • słone orzeszki

Czytaj też:
Erytrol, czyli zdrowy zamiennik cukru. Kaloryczność, właściwości i stosowanie erytrolu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy, żeby się dobrze namoczyły (30-45 minut)
  2. Następnie blendujemy razem z płatkami owsianymi/migdałami i olejem kokosowym
  3. Przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki
  4. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy mlekiem roślinnym i wodą i gotujemy na wolnym ogniu
  5. Po ok. 20 minutach dodajemy wiórki kokosowe/miód/ksylitol i gęstą część mleczka kokosowego. Blendujemy na gładką masę (może trwać to dość długo, nawet ok. 10 minut)
  6. Masę wykładamy na schłodzony spód
  7. Następnie przygotowujemy masę daktylową. Namoczone daktyle blendujemy razem z masłem orzechowym i wykładamy na masę jaglaną
  8. Całość posypujemy orzeszkami i płatkami migdałów. Podajemy schłodzony.
  9. Smacznego!

Jagielnik z bananem

Jagielnik z bananem przygotowuje się podobnie jak jagielnik ze słonym karmelem. Jedyna różnica polega na tym, że do masy jaglanej dodaje się 2 dojrzałe banany. Można dodać również zapach waniliowy albo ziarenka z połowy laski wanilii. Taki jagielnik jest słodszy, bardziej kaloryczny, ale też sycący.

Czytaj też:
Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia

+
 0

Czytaj także