Jaka jest zależność między poziomem cynku w organizmie a cukrzycą? Wyjaśnia farmeceutka

Jaka jest zależność między poziomem cynku w organizmie a cukrzycą? Wyjaśnia farmeceutka

Dodano: 
Cynk
Cynk Źródło:Shutterstock
Farmaceutka Zosia Winczewska na swoim Instagramie często porusza ważne kwestie zdrowotne. W jednym z postów napisała o tym, jak wygląda zależność między cynkiem a cukrzycą.

Jak zauważa ekspertka, diabetycy mają niższe poziomy cynku niż osoby zdrowe, obserwuje się u nich również zwiększone wydalanie tego pierwiastka z moczem.

Czy cynk jest ważny dla osób chorych na cukrzycę?

Farmaceutka dodaje, że różne badania dowodzą o konkretnym wpływie odpowiedniego poziomu cynku w organizmie na zdrowie osób z cukrzycą. Stosowanie cynku powoduje m. in.:

Spadek poziomu glukozy – zarówno na czczo, jak i po posiłku, ma także korzystny wpływ na hemoglobinę glikowaną (informuje nas o średnim stężeniu glukozy w ciągu ostatnich 120 dni), wpływa także na spadek poziomu CRP.

Co więcej, cynk jest ważny w kontrolowaniu glikemii oraz w uwalnianiu i produkcji insuliny, poprawie wrażliwości komórek obwodowych na insulinę. Wykazano również dobroczynne działanie na gospodarkę lipidową, a konkretnie na obniżenie frakcji LDL i trójglicerydów.

Jakie są naturalne źródła cynku?

W jakich produktach znajdziemy cynk? M. in. w ostrygach, kaszy gryczanej, rybach, żółtych serach, nasionach i pestkach. Jak jednak dodaje ekspertka:

Wchłanianie cynku z diety może ograniczać alkohol, cukier i duża ilość błonnika. Preparatów z cynkiem nie należy bezpośrednio łączyć z preparatami żelaza czy wapnia oraz ibuprofenem i kwasem acetylosalicylowym.

Przed rozpoczęciem suplementowania cynku należy się oczywiście skonsultować z farmaceutą bądź lekarzem.

instagramCzytaj też:
Dieta wegańska - co to jest i czy jest zdtowa?

Źródło: Instagram / Zosia Winczewska