Koulourakia: greckie ciasteczka na Wielkanoc. Wypróbuj ten przepis!

Koulourakia: greckie ciasteczka na Wielkanoc. Wypróbuj ten przepis!

Dodano: 
Koulourakia
KoulourakiaŹródło:Shutterstock
Koulourakia to greckie maślane ciasteczka, serwowane z okazji Wielkanocy (i Bożego Narodzenia), ale często i na co dzień. Jak je przygotować? Wypróbuj ten przepis!

Ciasteczkami możesz zaskoczyć swoją rodzinę lub poczęstować gości. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do kawy lub śniadania.

Przepis na greckie ciasteczka koulourakia

Składniki:

  • 175 g masła
  • 280 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 140 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonych migdałów
  • skórka z jednej cytryny
  • płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania:

Wymieszaj cukier puder, masło i jajko do momentu aż uzyskasz jednolitą, kremową masę. Następnie dodaj mielone migdały i startą skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawaj mąkę, a następnie proszek do pieczenia. Następnie, z gotowego już ciasta nabierz porcję o wielkości łyżki stołowej i przełóż ją na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj z niej wałek o grubości palca i podziel na 2-3 odcinki o długości 10 cm. Podobnie postąp z resztą ciasta. Gdy już będziesz mieć gotowe wałki, przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj na kształt litery S, ale tak, by jej końce się nie stykały. Pamiętaj, że ciasto rośnie w czasie pieczenia, więc trzeba zachować odległości na blasze pomiędzy poszczególnymi ciastkami.

Ciastka piecz w temperaturze 180℃ przez 15-20 minut. Chodzi o to, by uzyskały złotawą barwę. Gotowe ciastka wyłóż do ostygnięcia, możesz je przyozdobić płatkami migdałów. Smacznego!

Czytaj też:
Cuddura cu l'Ova: włoski wielkanocny smakołyk z jajkiem w środku. Poznaj przepis na tę pyszność!