Fit ciasta: 3 pyszne przepisy dla dbających o linię

Fit ciasta: 3 pyszne przepisy dla dbających o linię

Dodano: 
Fit ciasta
Fit ciasta Źródło:Shutterstock
Fit ciasta to doskonałe pomysły na desery dla osób dbających o linię. Jak zrobić zdrowe ciasta?

Fit ciasta to alternatywa dla tradycyjnych słodyczy, które są pełne kalorii i różnych niezdrowych składników. Zdrowe domowe słodycze przygotujemy w kilka chwil, zapewnimy sobie przyjemność, a jednocześnie będziemy wiedzieli, co zjadamy. Bo domowe słodycze zawierają zdrowe produkty.

Fit ciasta czyli jakie?

Zdrowe ciasta często wykorzystują składniki, które są cenione za ich wartości odżywcze. Składają się m.in. z kaszy jaglanej, bogatej w witaminy z grupy B, cynk, kwas foliowy, kwas pantotenowy, fasoli, zawierającej dużo błonnika i żelaza czy płatków owsianych, będących skarbnica witamin B i E.

Czytaj też:
Jagielnik – wegański sernik. Pyszny i prosty przepis

Jak ograniczyć kalorie w deserach?

Ciężko jest zrezygnować ze słodyczy. Kawałek ciasta czy czekolady do kawy to dla wielu osób czysta przyjemność. Warto jednak postarać się przygotowywać desery w domu, dzięki czemu poprawimy ich walory odżywcze. Mogą być one równie pyszne jak kupne słodycze, a czasem nawet lepsze!

Aby ograniczyć kalorie domowych ciast, warto stosować zamienniki tradycyjnych produktów. Cukier biały można zastąpić ksylitolem albo jeszcze zdrowszym erytrolem, który ma 10 razy mniej kalorii i nie powoduje próchnicy.

Mąkę pszenną można zastąpić mąką jaglaną, ryżową, kukurydzianą albo kaszą jaglaną, a masło zdrowym olejem. Dzięki temu domowe desery będą zdrowsze.

Pomysły na zdrowe ciasta

We własnej kuchni w prosty sposób przygotujemy proste i zdrowe ciasta, m.in. szarlotkę z kaszy jaglanej, brownie z fasoli czy ciasto owsiane z czekoladą.

Czytaj też:
Czym zastąpić słodycze? Zamienniki słodyczy

Brownie z fasoli

Brownie z czerwonej fasoli to ciasto, które przygotujemy bardzo szybko. Jest mięsiste, wilgotne i zdrowe, bo nie zawiera mąki. A jeśli nie wiemy, że zostało zrobione z fasoli, to nie odróżnimy go od klasycznego brownie. Jak je zrobić?

Składniki

  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki (około 150 g) oleju kokosowego
  • 450 g erytrolu lub 150 g zwykłego cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Fasolę blendujemy z olejem kokosowym na gładką masę
  2. Dodajemy cukier, kakao i proszek do pieczenia
  3. Jajka ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami
  4. Ciasto przekładamy do tortownicy
  5. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach

Ciasto owsiane z czekoladą

Ciasto z płatków owsianych jest bardzo sycące i zawiera wiele wartości odżywczych, m.in. witaminy z grupy B, błonnik, witaminę E. Przygotowuje się je szybko i świetnie smakuje zarówno jako przekąska do kawy, jak i podwieczorek dla dzieci.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 100 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 średnie jaja
  • 150 g oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane gotujemy w mleku, gdy przestygną dodajemy olej kokosowy
  2. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do płatków
  3. Całość mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
  4. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do ciasta
  5. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą
  6. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni

Szarlotka z kaszy jaglanej

Alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, równie pyszna, pachnąca jabłkami i cynamonem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bo w tej wersji przepisu kasza jaglana nie wymaga gotowania.

Składniki

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce
  2. Posypać cynamonem
  3. Jabłka wymieszać z nieugotowaną kaszą jaglaną i cukrem pudrem
  4. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni

Czytaj też:
Przepis na ciasto drożdżowe jak u babci. Wystarczy spełnić jeden warunek, by ciasto wyrosło