Magda Gessler zdradziła przepis na idealny rosół. Bez jednego popularnego składnika

Magda Gessler zdradziła przepis na idealny rosół. Bez jednego popularnego składnika

Dodano: 
Magda Gessler
Magda Gessler Źródło:Newspix.pl / Aleksander Majdański
Rosół to niekwestionowany król polskiego stołu. Magda Gessler zdradziła przepis na idealny, domowy rosół i przy okazji wytłumaczyła, dlaczego ceny dań w jej restauracjach są tak wysokie.

W październiku 2020 roku na warszawskim Wilanowie Magda Gessler otwarła swój nowy lokal – Słodki Słony Familia. W związku z pandemią koronawirusa w lokalu można było zamawiać jedynie dania na wynos. Internauci zwrócili uwagę na ich wysokie ceny. Za słoiczek kopytek trzeba zapłacić 20 zł, natomiast słoik zupy pomidorowej, rosołu czy gołąbków z cielęciny kosztował 60-65 zł.

Magda Gessler w rozmowie z „Gazetą Wyborczą” tłumaczyła, dlaczego jej dania są tak drogie. Stwierdziła, że wielkie sieci fastfoodowe zarobiły na pandemii koszmarne pieniądze. – Dlaczego my, Polacy, mamy nie zarabiać na rosole? Ten rosół tkwi mi w głowie, bo ktoś sfotografował cenę litra, że kosztuje 50 złotych. Może wydawać się drogo, tyle że takich rosołów jak u nas nigdzie nie ma – podkreśliła.

Rosół. Przepis Magdy Gessler

Restauratorka zdradziła także przepis na idealny rosół. Gospodyni „Kuchennych rewolucji” zaznaczyła, że sekret tkwi w dobraniu odpowiednich składników w odpowiedniej ilości. – My do rosołu prawie nie używamy wody tylko mięso i dużo warzyw. U innych w rosołach jest kostka rosołowa, skrzydełko, włoszczyzna. A ja daję pół kapusty, osiem marchewek, siedem pietruszek, dwa duże selery, 10 opalonych cebul, cztery pory – poinformowała.

W zupie przygotowywanej przez Magdę Gessler znajdziemy ogony wołowe lub kaczkę, jednak z pewnością nie mięso z kurczaka.

Czytaj też:
Oto produkty bogate w białko. Mogą się przydać w czasie odchudzania

Źródło: Gazeta Wyborcza