Jedz takie kolacje, a zmniejszysz ryzyko chorób serca o 10 procent

Jedz takie kolacje, a zmniejszysz ryzyko chorób serca o 10 procent

Dodano: 
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami Źródło:Shutterstock
Warzywa na kolację to nie tylko sposób na lekkostrawny posiłek na koniec dnia, ale też doskonałe rozwiązanie dla naszego serca. Potwierdzają to najnowsze badanie.

Jedzenie roślinnych kolacji może zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 10 procent. Eksperci z Harbin Medical University przebadali dane prawie 28 tys. dorosłych. Przeanalizowali je pod kątem diety i dostarczanych organizmowi składników. Wnioski pokazały ciekawe związki między białkiem, węglowodanami i tłuszczami a porami ich przyjmowania. Dobrą wiadomością dla mięsożerców jest fakt, że nie muszą rezygnować z ulubionych potraw, a jedynie jeść je wcześniej.

Spożywanie zaś totalnie roślinnych posiłków w porze kolacyjnej jest bardzo dobre dla zdrowia. Niewydolności serca, zawały i udary zabijają prawie 18 mln osób rocznie na całym świecie. Zredukowanie mięsa, jedzenie większej ilości warzyw i owoców to właściwa droga nie tylko dla tych z problemami z sercem i krążeniem.

– Pora spożywania posiłków wraz z jakością pożywienia to ważne czynniki, które należy wziąć pod uwagę, szukając sposobów na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że osoby, które jedzą roślinne kolacje z większą ilością nienasyconych tłuszczów, zmniejszyły ryzyko chorób serca o dziesięć procent – powiedział autor badania Ying Li z Uniwersytetu Medycznego w Harbin w Harbinie w Chinach

Warzywa i owoce na... kanapkę. Przepisy

Dobrym sposobem na zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców jest stosowanie ich jako... zamiennika chleba. Poniżej zebraliśmy pomysły na przepisy z nieoczywistymi zamiennikami pieczywa.

Grillowane bakłażany

Wiele osób lubi grillowane bakłażany. Czemu więc nie użyć ich na kanapkę? Cienkie plastry tego bogatego w błonnik warzywa doskonale sprawdzą się np. w towarzystwie koziego sera.


Sałata


Liście sałaty lodowej, rzymskiej czy masłowej to idealny składnik zarówno do wrapów, jak i kanapek. Sztywne liście mogą posłużyć nam do stworzenia kanapki z naszymi ulubionymi składnikami. Bardziej wiotkie i duże dobrze sprawdzą się we wrapach. W środku umieścić można m.in. oliwki, ser czy pokrojone pomidorki cherry. 

Kapusta

Kapusta - włoska, biała czy pekińska, podobnie jak sałata, może służyć za podstawę do kanapek lub wrapów. Choć rzadko tak o niej myślimy, kapusta jest warzywem o licznych właściwościach zdrowotnych. To dodatkowy argument, obok niskiej wartości kalorycznej, by zastąpić nią chleb! 

Papryka


Papryka jest często stosowana jako dodatek do sałatek. Przyrządzamy ją także na ciepło – choćby na grillu czy w zapiekankach. 
Jeśli uwielbiacie paprykę, naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by jej szerokie plastry potraktować jako „podkład” pod kanapkę. To dobry pomysł, żeby obniżyć kaloryczność posiłku, ale też alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu. 

Pomidory


Pomidory mają w naszym kraju liczne rzesze zwolenników. Jednym z najpopularniejszych ich zastosowań, jest właśnie to „na kanapkę”. Gdy z tej kanapki odejmiemy chleb, plaster pomidora będzie idealną „podstawką” dla kolejnych składników. Jeśli chodzi o dodatki – postawmy na nasze ulubione. Doskonale sprawdzą się także same plastry pomidora pokropione oliwą i posypane świeżo siekaną bazylią. 

Grillowana cukinia

Cukinia to warzywo, które ma wiele zalet. Jest bogate w przeciwutleniacze, ma niski indeks glikemiczny, a jego dość neutralny smak pozwala na eksperymenty w kuchni. Jednym z nich z pewnością będzie przygotowanie kanapek z grillowaną cukinią. Tutaj bardziej sprawdzi się prawdopodobnie forma wrapa – do środka można włożyć m.in. pomidory czy ser.


Pokrojone w plastry jabłko


Tak, dobrze czytacie. Przy odrobinie fantazji, można łatwo wyczarować kanapkę z jabłkiem w roli głównej. To propozycja szczególnie dla tych, którzy wyobrażają sobie śniadanie czy przekąskę bez mięsa, za to mają ochotę na coś słodkiego. 
Owocowe śniadanie to banał. Będziemy potrzebować pokrojonego w plastry jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi. Na tak przygotowany spód można położyć np. twaróg i polać miodem czy też posmarować jabłko masłem orzechowym i udekorować orzechami. 

Grillowane plastry ananasa


Plastry ananasa, podobnie jak jabłka, mogą zastąpić chleb w przekąskach. Grillowany ananas to doskonała propozycja dla osób, które nie boją się łączyć smaków słodkich ze słonymi. Na wierzch zdjętego z grilla plastra ananasa można położyć m.in. kozi ser i zapiec całość. Dla smaku można polać miodem bądź posypać cynamonem. 

Ogórki


Ogórki mają zasłużone miejsce w kuchni ze względu na swoje walory smakowe, szerokie zastosowanie i niską kaloryczność. Grubsze plastry ogórka (surowego, ale też kwaszonego) sprawdzą się jako podkład do kanapki, na którym można ułożyć kolejne składniki, np. biały ser czy wędlinę. W cieńsze plastry można z kolei zawinąć dowolne dodatki, robiąc coś w  spring rollsów. Prawda, że to ciekawsze, niż zwykła kanapka z plasterkiem ogórka? 

Ziemniaki

Choć to warzywo, które kojarzy się z wysoką zawartością węglowodanów, stosowanie go jako zamiennika chleba nie jest pozbawione sensu. Ziemniaki zawierają bowiem złożone węglowodany. Te z kolei polecić można w szczególności osobom wykonującym trening cardio.
Czytaj też:
Jedzenie grzybów obniża ryzyko nowotworu. Potwierdziły to badania naukowe