Arbuz jest prawdziwym symbolem lata. Ten soczysty owoc daje orzeźwienie w upalny dzień i pomaga nawodnić organizm. Poza swoim wyjątkowym smakiem i właściwościach nawadniających organizm ma wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie. Jest także wspaniałym źródłem witamin i minerałów. Należą do nich:
- witamina A
- witamina C
- potas
- magnez
- witamina B-6
- błonnik
- żelazo
- wapń
Korzyści picia soku z arbuza
Według badań arbuz stanowi najbogatsze źródło naturalnej L-cytruliny (w 100 g znajduje się 300 mg). L-cytrulina to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który wykazuje także działanie antynowotworowe. Walczy z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko uszkodzeń komórkowych i spowalniając procesy starzenia się. L-cytrulina okazała się skuteczna w zmniejszaniu zaburzeń erekcji — bez farmaceutycznych skutków ubocznych. Ten aminokwas jest używany przez sportowców do promowania szybkiej regeneracji mięśni po wysiłku. Arbuz jest dobrze znany z ochrony przed rakiem prostaty.
Cechą szczególną arbuza jest jego stężenie likopenu – pigmentu, który sprawia, że jest czerwony. Stwierdzono, że likopen ma działanie ochronne przed rakiem i chorobami układu krążenia. W szczególności chroni komórki skóry przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając uszkodzeniom DNA. Likopen zawarty w arbuzie jest wysoce biodostępny, co oznacza, że łatwo zmniejsza stan zapalny, umożliwia organizmowi pozbycie się toksyn i promuje zdrowie komórek. Innymi słowy, im bardziej czerwony arbuz, tym lepiej.
Pestki arbuzów są bogate w białko. Dodatkowo są naturalnym środkiem moczopędnym, wspomagającym pracę wątroby i leczącym infekcje dróg moczowych.
Czytaj też:
Pizza arbuzowa – hit letnich deserów. Sprawdź, jak ją przygotować