Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!

Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!

Dodano: 
Kadr z filmu "Amelia" 2001
Kadr z filmu "Amelia" 2001Źródło:Kadr z filmu "Amelia" 2001
W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego włoskiego deseru oznacza: „unieś mnie”, „podnieś na duchu”, „ocknij się” lub... „popraw mi humor” – choć jego konsystencja ma być lekka jak piórko, to w 100 g tradycyjnej wersji tiramisu jest ponad 350 kcal. Zdradzamy prosty sposób na zrobienie równie smacznego, ale zdecydowanie mniej kalorycznego zamiennika, którym mogą zajadać się nie tylko weganie.

Myślisz, że bez serka mascarpone, żółtek jaj czy biszkoptów nasączonych likierem i kawą tiramisu się nie uda? Nic bardziej mylnego! Wegański odpowiednik tego najsłynniejszego włoskiego deseru opiera się wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego i cieszy się coraz większym uznaniem na całym świecie – nie tylko wśród osób na diecie wegańskiej. Doceniają go zarówno prawdziwi smakosze, jak i osoby dbające o zdrowie, którym zależy na szczupłej sylwetce bez zbędnych wyrzeczeń.

Jak przygotować obłędnie smaczną alternatywę tiramisu wyłącznie z produktów ze 100-procentowo roślinnym składem? Oto banalnie prosty sposób, by zrobić idealną, słodką przekąskę, która umili nam letnie popołudnia, wieczory, a nawet poranki, bo ma tyle składników odżywczych, że bez kozery może zastąpić porządne śniadanie i zgodnie z nazwą pozwala „ocknąć się” po przebudzeniu lub unieść w niebiańskich rozkoszach już po jednym kęsie...

Wegańskie tiramisu – przepis na zdrowszą wersję z roślinnych składników

Podstawą do przygotowania tego deseru są 3 składniki – orzechy, daktyle i kawa. Do zrobienia kremowej masy potrzebujemy dodatkowo olej kokosowy, stewię lub dowolny zamiennik cukru oraz wodę (można się też posłużyć gotowym mlekiem roślinnym).

Składniki na spód do wyłożenia słoiczków:

  • ulubione orzechy – włoskie, nerkowce lub migdały (około 100 g – wystarczy jeden kubek)
  • świeże daktyle – 10 sztuk, około 120 g (można je wcześniej wymoczyć)
  • mocna kawa – 3 łyżki świeżo zaparzonej espresso (można ewentualnie dodać kawę rozpuszczalną) + dodatkowo szczypta kakao do smaku (można pominąć)

Składniki na masę kremową:

Oprócz 200-300 ml wody (lub gotowego mleka roślinnego) będziemy potrzebować:

  • orzechy nerkowców – 200 g, około 2 kubków namoczonych wcześniej w wodzie przez 2-3 godziny
  • olej kokosowy – 2 łyżki
  • płynna stewia lub około 4 łyżki syropu klonowego + ewentualnie kilka łyżek kakao do posypania na wierzch

Składniki na spód należy zblendować na gładką masę i wyłożyć nią spód słoiczków, pucharków lub innych naczyń, w których zamierzamy zjeść nasz deser. Następnie zabieramy się za przygotowanie kremu – możemy wykorzystać zwykłe orzechy, z których po zalaniu wodą powstanie roślinne mleko lub użyć gotowego zamiennika (wtedy wystarczy zalać nim wszystkie składniki i zblendować).

Do kremowej masy dodajemy olej kokosowy, który nieco zagęści jego konsystencję, a dla nadania nieco słodszego smaku możemy użyć stewii (najlepiej w postaci płynnej) lub kilku łyżek syropu klonowego, syropu z agawy lub innego zamiennika cukru.

Po wylaniu kremu na wcześniej przygotowany spód należy schłodzić wegańskie tiramisu w lodówce przez co najmniej godzinę (najlepiej zostawić je na całą noc), a potem poprószyć wierzch odrobiną kakao i... zjeść. Smacznego!

instagramCzytaj też:
Czekolada na... odchudzanie? Pomaga schudnąć kobietom podczas menopauzy – zaskakujące odkrycie
Czytaj też:
Przepis na letni hit sezonu – niskokaloryczny dżem bez cukru z truskawek i... chia