Myślisz, że bez serka mascarpone, żółtek jaj czy biszkoptów nasączonych likierem i kawą tiramisu się nie uda? Nic bardziej mylnego! Wegański odpowiednik tego najsłynniejszego włoskiego deseru opiera się wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego i cieszy się coraz większym uznaniem na całym świecie – nie tylko wśród osób na diecie wegańskiej. Doceniają go zarówno prawdziwi smakosze, jak i osoby dbające o zdrowie, którym zależy na szczupłej sylwetce bez zbędnych wyrzeczeń.
Jak przygotować obłędnie smaczną alternatywę tiramisu wyłącznie z produktów ze 100-procentowo roślinnym składem? Oto banalnie prosty sposób, by zrobić idealną, słodką przekąskę, która umili nam letnie popołudnia, wieczory, a nawet poranki, bo ma tyle składników odżywczych, że bez kozery może zastąpić porządne śniadanie i zgodnie z nazwą pozwala „ocknąć się” po przebudzeniu lub unieść w niebiańskich rozkoszach już po jednym kęsie...
Wegańskie tiramisu – przepis na zdrowszą wersję z roślinnych składników
Podstawą do przygotowania tego deseru są 3 składniki – orzechy, daktyle i kawa. Do zrobienia kremowej masy potrzebujemy dodatkowo olej kokosowy, stewię lub dowolny zamiennik cukru oraz wodę (można się też posłużyć gotowym mlekiem roślinnym).
Składniki na spód do wyłożenia słoiczków:
- ulubione orzechy – włoskie, nerkowce lub migdały (około 100 g – wystarczy jeden kubek)
- świeże daktyle – 10 sztuk, około 120 g (można je wcześniej wymoczyć)
- mocna kawa – 3 łyżki świeżo zaparzonej espresso (można ewentualnie dodać kawę rozpuszczalną) + dodatkowo szczypta kakao do smaku (można pominąć)
Składniki na masę kremową:
Oprócz 200-300 ml wody (lub gotowego mleka roślinnego) będziemy potrzebować:
- orzechy nerkowców – 200 g, około 2 kubków namoczonych wcześniej w wodzie przez 2-3 godziny
- olej kokosowy – 2 łyżki
- płynna stewia lub około 4 łyżki syropu klonowego + ewentualnie kilka łyżek kakao do posypania na wierzch
Składniki na spód należy zblendować na gładką masę i wyłożyć nią spód słoiczków, pucharków lub innych naczyń, w których zamierzamy zjeść nasz deser. Następnie zabieramy się za przygotowanie kremu – możemy wykorzystać zwykłe orzechy, z których po zalaniu wodą powstanie roślinne mleko lub użyć gotowego zamiennika (wtedy wystarczy zalać nim wszystkie składniki i zblendować).
Do kremowej masy dodajemy olej kokosowy, który nieco zagęści jego konsystencję, a dla nadania nieco słodszego smaku możemy użyć stewii (najlepiej w postaci płynnej) lub kilku łyżek syropu klonowego, syropu z agawy lub innego zamiennika cukru.
Po wylaniu kremu na wcześniej przygotowany spód należy schłodzić wegańskie tiramisu w lodówce przez co najmniej godzinę (najlepiej zostawić je na całą noc), a potem poprószyć wierzch odrobiną kakao i... zjeść. Smacznego!
instagramCzytaj też:
Czekolada na... odchudzanie? Pomaga schudnąć kobietom podczas menopauzy – zaskakujące odkrycieCzytaj też:
Przepis na letni hit sezonu – niskokaloryczny dżem bez cukru z truskawek i... chia
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.