Ciasto z warzyw powstaje w błyskawicznym tempie i równie szybko... znika z talerzy. Oto najprostszy sposób na przyrządzenie przekąski, która z pewnością zasmakuje nie tylko jaroszom.
Przepis na ciasto warzywne – idealne dla wegetarian!
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 3 ostre papryki i połówka łagodnej
- 2 pomidory
- garść szczypiorku
- garść pietruszki
- 4 jajka
- 250 ml oleju roślinnego
- 375 ml mleka
- szczypta soli i pieprzu
- proszek do pieczenia (18 g)
- 480 g mąki
- 80 g sera mozzarella
- blaszka o wymiarach 20 cm х 30 cm
Do mąki dodajemy olej roślinny, 4 białka jaj razem z żółtkami, mleko, sól, pieprz i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, do której w dalszej kolejności dokładamy pokrojone na drobne kawałki warzywa.
Potem znów mieszamy ciasto (tym razem za pomocą dużej łyżki) i przekładamy powstałą w ten sposób masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzch ucieramy mozzarellę.
Ciasto warzywne należy piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Smacznego!
Czytaj też:
Jak zrobić zdrowe ciasto bez... mąki, cukru i oleju? Banalnie prosty przepisCzytaj też:
Przepis na francuski klasyk w zdrowszej wersji. Jak zrobić wegański creme brûlée z 4 składników?