Francuski hit na stole. Najprostszy (i najlepszy?) sos świata

Francuski hit na stole. Najprostszy (i najlepszy?) sos świata

Dodano: 
Sos winegret
Sos winegretŹródło:Shutterstock / Elena Veselova
Zrobienie sosu winegret zajmie ci dosłownie kilka minut. A podstawowy przepis to wspaniała baza do własnych eksperymentów.

O tym, że oliwa i ocet doskonale komponują się z warzywami, wiedzieli już starożytni Rzymianie. Ale to Francuzi stworzyli najbardziej klasyczny z klasycznych zimnych sosów, czyli winegret. Żadnych skomplikowanych przepisów, tylko prosta zasada: 3 części oliwy i jedna część octu. Do tego sól i pieprz i gotowe.

Czy sos winegret jest zdrowy?

Sekretem sosu są wysokiej jakości oliwa i ocet. Oliwa w sałatce spełni nie tylko role smakowe, ale dzięki niej przyswoimy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, ale też dostarczymy organizmowi, sama jest też bogata w witaminy E i K. Sos winegret jest kaloryczny, ale zdecydowanie mniej, niż gotowe sosy, które zwykle zawierają podkręcające smak i jednocześnie kaloryczność dodatki. Ocet winny przyspieszy metabolizm, ale ma też działanie bakteriobójcze. Pomaga lepiej wchłaniać wapń i magnez. Sałatka z chlustem domowego sosu winegret to pełen cennych dla organizmu składników posiłek.

Jak stworzyć własny winegret?

Eksperymentuj z podstawowym przepisem na sos winegret. Zamiast octu, możesz wykorzystać cytrynę. Możesz też próbować różnych octów (jabłkowego, balsamicznego). Oliwę z oliwek można zastąpić innym, zdrowym olejem, albo wymieszać kilka. Smak można zmieniać, doprawiając winegret odrobiną dobrej musztardy, miodu. Możesz dodać ulubione zioła, czosnek. Dodać sok z pomarańczy. Tak naprawdę ogranicza cię tylko wyobraźnia.

Przepis: Sos winegret

Sos winegret w podstawowej wersji jest idealny do sałatek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 3/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Dodaj przyprawy do octuDodaj przyprawy do octu winnego, wymieszaj, aby sól się rozpuściła (po dodaniu oleju sól rozpuszcza się wolniej).
  2. Wymieszaj i ubijDo octu i przypraw dodaj olej. Wymieszaj dobrze i ubij nieco trzepaczką. Najprościej jednak wszystkie składniki sosu winegret wymieszać wstrząsając zakręconym słoikiem.

Czytaj też:
Przysmak, który leczy prostatę. Lody z olejem z pestek dyni
Czytaj też:
Jaki wpływ na organizm ma codzienne jedzenie sałatki? Możecie być zdziwieni