Zrób pastę kanapkową z... pestek słonecznika! Wystarczy kilka składników i dobry blender

Zrób pastę kanapkową z... pestek słonecznika! Wystarczy kilka składników i dobry blender

Dodano: 
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów Źródło:Shutterstock
Zdrowe pasty kanapkowe to coś, co zawsze warto mieć pod ręką. Taka pastę można zrobić z pestek słonecznika. Wypróbuj nasz przepis!

Aby zrobić słonecznikową pastę, musisz namoczyć łuskane pestki na noc. To cały sekret. Dzięki temu będą miękkie i łatwo zmiksują się na gładką pastę.

Dlaczego warto jeść pestki słonecznika?

Pestki słonecznika są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczy. Są bogate m.in. w witaminę E, nazywaną witaminą płodności i młodości. Nie bez powodu powinni je jeść mężczyźni, ponieważ witamina E poprawia jakość plemników. Jedzenie pestek słonecznika wspomaga serce, układ krwionośny i wspiera pracę mózgu. Pestki mają także działanie antynowotworowe i pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi.

Co można dodać do pasty z pestek słonecznika?

W naszym przepisie proponujemy dodać do pasty suszone pomidory i ulubione zioła: pietruszkę lub kolendrę. Do pasty ze słonecznika możesz także dodać koperek albo pieczone warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, seler albo dynię. Ziarna słonecznika możesz także połączyć z orzechami nerkowca. Orzechy również trzeba wcześniej namoczyć przez noc. Taka pasta będzie miała łagodniejszy smak, bo zmiksowane i doprawione sokiem z cytryny nerkowce przypominają nieco kremowy twarożek. Pasta świetnie pasuje do kanapek i grzanek.

Przepis: Pasta z pestek słonecznika i suszonych pomidorów

Pasta do kanapek i grzanek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • Szklanka łuskanych pestek słonecznika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 suszonych pomidorów (z oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonej pietruszki lub/i kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ziarna słonecznikaZiarna słonecznika zalej na noc zimną wodą i odstaw. Dzięki temu zmiękną.
  2. Zrób pastęOdsącz słonecznik z wody i przepłucz na sicie. Wrzuć do miski razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i natka pietruszki lub kolendry. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodając w razie potrzeby kilka łyżek wody. Dopraw solą i pieprzem.

Czytaj też:
Guacamole – jedna z najzdrowszych past. Zaspokaja głód i chroni przed chorobami