Jad kiełbasiany w paście warzywnej. GIS ostrzega: Stanowi zagrożenie dla życia

Jad kiełbasiany w paście warzywnej. GIS ostrzega: Stanowi zagrożenie dla życia

Dodano: 
Pasta warzywna śródziemnomorska
Pasta warzywna śródziemnomorska Źródło:GIS
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przez zakupem pasty warzywnej śródziemnomorskiej z pestkami dyni. Powód? W produkcie wykrto toksynę botulinową, czyli jad kiełbasiany, który stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem toksyną botulinową stwierdzono jej obecność w próbce pasty warzywnej śródziemnomorskiej z pestkami dyni. Toksyna botulinowa to inaczej jad kiełbasiany.

Chodzi dokładnie o pastę Mega Vega o dacie minimalnej trwałości do 18 stycznia 2022 roku, która została wyprodukowana przez spółkę Revocann z Woli Batorskiej. Inspektorzy zaznaczyli w komunikacie, że producent, który częściowo wprowadził produkt do obrotu, rozpoczął wycofywanie produktu z rynku.

GIS podkreśla, że spożycie produktu zanieczyszczonego toksyną botulinową stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. W związku z tym zaleca się, aby nie spożywać partii produktu Mega Vega. W przypadku spożycia i wystąpienia objawów chorobowych w postaci nudności, wymiotów, zaburzeń widzenia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Botulizm - objawy

Botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym to zespół toksycznych objawów wywołany działaniem wytwarzanego przez beztlenową bakterię Clostridium botulinum jadu kiełbasianego na organizm. Jad kiełbasiany jest używany przy zabiegach botoksu, aby sparaliżować mięśnie twarzy.

Czytaj też:
Laseczki jadu kiełbasianego w paście kanapkowej. GIS: „Poważne zagrożenie”