Zadbaj o zdrowie swoich jelit. Włącz do diety te przyprawy

Zadbaj o zdrowie swoich jelit. Włącz do diety te przyprawy

Dodano: 
Kurkuma
Kurkuma Źródło: Shutterstock
Od najdawniejszych czasów medycy wskazywali, że kluczem do zdrowia jest właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego. Już medycyna ajurwedyjska wskazywała jak zadbać o dobrą pracę jelit. Najnowsze badania potwierdzają jakie produkty i jakie przyprawy powinniśmy wprowadzić do diety, żeby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował.

W organizmie człowieka żyją biliony różnych mikroorganizmów, które tworzą naturalną florę bakteryjną jelit, jamy ustnej oraz skóry. Zwane są mikrobiomem. Jak dowodzą badania, mikrobiom każdego z nas jest inny. Ma to związek między innymi ze stosowaną dietą, trybem życia, a nawet miejscem zamieszkania. Jak wskazują badania, mikrobiom człowieka ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym na prawidłową pracę jelit.

Jaka dieta jest korzystna dla naszych jelit?

Dietetycy napominają, żeby przede wszystkim wyeliminować z diety szkodliwe cukry proste oraz ograniczyć spożycie alkoholu. Zalecają, żeby zwiększyć w codziennym jadłospisie ilość produktów roślinnych, które dostarczają organizmowi skrobię oporną, a także zwiększyć spożycie naturalnych probiotyków, których źródłem są np. kiszonki i fermentowane przetwory mleczne. Jak się okazuje, ważne jest również stosowanie odpowiednich przypraw.

Jakie przyprawy polecają dietetycy?

Aby poprawić funkcjonowanie jelit, dietetycy polecają stosowanie przypraw znanych od ponad 5 tys. lat. Badania potwierdziły, że są to przyprawy, które korzystnie wpływają na trawienie, pobudzają produkcję enzymów, wydzielanie żółci oraz łagodzą procesy zapalne. W twojej kuchni nie powinno więc zabraknąć: kopru włoskiego, kminku, kurkumy i goździków.

Koper włoski

  • w nasionach kopru włoskiego zidentyfikowano ponad 28 związków, w tym anetol i limonen, które mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne oraz pomagają zwalczać wolne rodniki
  • dietetycy zalecają moczenie nasion kopru włoskiego w ciepłej wodzie i picie go jako herbaty

Kminek

  • ma działanie zwiększające produkcję enzymów trawiennych i wydzielanie żółci, co pomaga organizmowi lepiej trawić tłuste pokarmy
  • zapobiega wzdęciom
  • wykazuje właściwości wiatropędne
  • zapobiega zgadze i odświeża oddech.
  • dietetycy podpowiadają, że dobrze komponuje się z daniami z soczewicy i kapusty

Kurkuma

  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • odgrywa ważną rolę w trawieniu pokarmu
  • ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne
  • dietetycy wskazują, że aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy (substancji zawartej w kurkumie) przez organizm, najlepiej łączyć ją z czarnym pieprzem oraz z tłuszczem

Goździki

  • ze względu na zawartość eugenolu goździki okazują się skutecznym wsparciem w leczeniu zakażeń pasożytniczych np. lambliozy
  • działają rozgrzewająco, przyspieszają przemianę materii, co powoduje redukcję masy ciała
  • płukanie jamy ustnej naparem z goździków lub ich żucie redukuje nieświeży oddech i ogranicza rozwój powodujących go bakterii
  • dietetycy polecają picie naparów z goździków

Czytaj też:
Domowe sposoby na gazy – herbatki ziołowe, masaż, kąpiel i inne

Źródło: mbgfood