Przepis na przeciwzapalny, oczyszczający napój. Powinieneś pić go każdego dnia

Przepis na przeciwzapalny, oczyszczający napój. Powinieneś pić go każdego dnia

Dodano: 
Herbata imbirowa
Herbata imbirowa Źródło: Shutterstock / etorres
Twoje ciało jest codziennie narażone na działanie toksyn, które wywołują stany zapalne i szereg groźnych chorób. Prostym sposobem na pozbycie się toksyn i wzmocnienie organizmu jest picie napoju z imbiru, kurkumy, cynamonu, oleju kokosowego i miodu.

Imbir, choć w Azji jest stosowany od tysięcy lat, w Polsce święci triumfy od niedawna. Początkowo, ze względu na charakterystyczny smak, stosowany był głównie jako dodatek do wypieków, dziś wykorzystywane są również jego inne właściwości.

Jakie właściwości ma imbir?

Imbir wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Najnowsze badania dowodzą, że znajdują się w nim składniki o właściwościach farmakologicznych, podobne do tych, jakie wykazują leki przeciwzapalne. Działa on skutecznie wobec cytokin wydzielanych i syntetyzowanych w miejscu zapalenia. Inne z badań wskazują na podobieństwo działania imbiru i kwasu acetylosalicylowego w łagodzeniu obrzęków i stanów zapalnych. Napary z imbiru doskonale sprawdzają się w łagodzeniu bólów menstruacyjnych, przy chorobach zwyrodnieniowych stawów, a nawet przy infekcjach wywołanych koronawirusem. Wiadomo, że związki zawarte w imbirze wzmacniają odporność organizmu.

Cynamon

Cynamon to powszechnie stosowana przyprawa ze względu na wartości smakowe. Niewiele osób wie, że jest on również źródłem błonnika, żelaza, wapnia i manganu, poprawia przemianę materii i rozgrzewa. Jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, niwelują stany zapalne i hamują niebezpieczne procesy w organizmie. Zawarte w nim związki mają wpływ na obniżenie ryzyka chorób serca, poziomu cholesterolu i trójglicerydów.

Kurkuma

Zawarta w kurkumie kurkumina jest jednym z najsilniejszych związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, i oczyszczającym. Pomaga i reguluje również trawienie.

Nierafinowany olej kokosowy

Olej kokosowy powstaje poprzez tłoczenie świeżego lub suszonego miąższu kokosowego. Nie wszystkie oleje kokosowe są takie same, a ich wpływ na zdrowie może się różnić w zależności od rodzaju, najlepiej wybrać najmniej przetworzony. Codzienne jedzenie oleju kokosowego w niewielkich ilościach wpływa na utratę tłuszczu z brzucha (tłuszczu trzewnego), a także na gojenie ran.

Miód

Lecznicze zastosowania miodu są znane od tysięcy lat. Starożytne kultury najczęściej stosowały go w leczeniu dolegliwości trawiennych i gojenia się ran. Warto po niego sięgać nie tylko w okresach przejściowych – jesienią i wiosną, ale przez cały rok, bo nie tylko poprawia odporność naszego organizmu, ale działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, koi nerwy oraz dostarcza niezbędnych dla zdrowia makroelementów, takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy.

Przepis: Przeciwzapalny napój z imbiru

Przepis na przeciwzapalny napój z imbiru

Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1/2 łyżeczki świeżego lub sproszkowanego, organicznego imbiru
  • 1/2 łyżeczki organicznej kory lub proszku cynamonu
  • 1/2 łyżeczki organicznej kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka organicznego, nierafinowanego, niebielonego, niedezodoryzowanego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu organicznego
  • 1 szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę w czajnikuZalej wrzącą wodą przygotowane składniki w szklanym naczyniu: imbir, kurkumę i cynamon. Odczekaj najmniej 10 minut.
  2. Dodaj do naparu pozostałe składnikiOdcedź herbatę z przypraw i wlej do dużego kubka. Dodaj olej kokosowy, a także miód do herbaty. Ciesz się smakiem i rozgrzewającą mocą!

Czytaj też:
Witaminy na wzmocnienie organizmu dla dorosłych – jakie preparaty warto suplementować?

Źródło: Daily Health Post