Naukowcy odkryli, jak zachęcić ludzi do spożywania mniejszej ilości mięsa

Naukowcy odkryli, jak zachęcić ludzi do spożywania mniejszej ilości mięsa

Dodano: 
Obiad
Obiad Źródło:Shutterstock
Badania pokazują, że prostym sposobem na częstsze skłanianie ludzi do wybierania dań wegetariańskich jest po prostu zaoferowanie w menu więcej niż jednego takiego dania.

Coraz więcej osób decyduje się całkowicie wyeliminować mięso ze swojej diety lub chociaż w znacznym stopniu ograniczyć jego spożycie. Trend ten popierają naukowcy i lekarze, ponieważ powstaje coraz więcej badań mówiących o szkodliwym wpływie nadmiernego spożycia mięsa na zdrowie. Eksperci są zgodni, że dobrze zbilansowana dieta powinna opierać się głównie na produktach pochodzenia roślinnego. Warzywa i owoce są doskonałym źródłem witamin, antyoksydantów i błonnika. Pytanie, jak nakłonić ludzi do częstszego sięgania po dania wegetariańskie?

Dieta bezmięsna – większy wybór ma znaczenie

W raporcie opublikowanym przez Proceedings of National Academy of Sciences naukowcy z University of Cambridge przeanalizowali sprzedaż posiłków w trzech okolicznych knajpkach od obiadu do kolacji przez jeden wybrany rok. W sumie konsumenci spożyli wtedy 94 644 dania.

Badacze analizowali wpływ ilości oferowanych wegetariańskich dań na prawdopodobieństwo wybrania posiłku bezmięsnego w dwóch stołówkach. Ponadto badacze współpracowali z knajpką, aby zobaczyć, jak celowe podwojenie dań wegetariańskich wpłynęło na sprzedaż mięsa. W stołówce, która zwiększyła liczbę potraw wegetariańskich, stwierdzono wzrost sprzedaży potraw wegetariańskich o 40–80 procent, bez zmiany ogólnej sprzedaży.

Dlaczego tak się stało? Naukowcy podejrzewają, że gdy w menu znajduje się tylko jedno jarskie danie, klient może dojść do wniosku, że jest to pozycja zarezerwowana dla wegetarian, z czym zainteresowany może się nie identyfikować i z miejsca odrzucić tę pozycję. Gdy w menu pojawi się więcej dań bezmięsnych, klienci mogą przestać myśleć o tym jak o wegetarianinie i zacząć myśleć o tym jak o zwyczajnym jedzeniu. Ponadto większy wybór zwiększa szanse trafienia na coś, co nam pasuje i może zasmakować, nawet jeśli potrawa nie zawiera mięsa.

Czytaj też:
5 czynników, które pobudzają apetyt i sabotują odchudzanie

Źródło: Healthline