Jak jeść owoce? Uważaj na niektóre zestawienia

Jak jeść owoce? Uważaj na niektóre zestawienia

Dodano: 
Świeże owoce
Świeże owoceŹródło:Shutterstock / manaemedia
Powszechnie wiadomo, że owoce są zdrowe. Latem jemy ich więcej, delektując się ich smakiem. To jednak jaką korzyść przyniosą naszemu organizmowi, zależy od kilku czynników. Trzeba wiedzieć kiedy jeść owoce i z czym je można łączyć, a z czym nie. Sprawdź, zalecenia dietetyków.

Dietetycy wskazują, że sposób, w jaki jesz owoce, ma wpływ na ich trawienie, wchłanianie i asymilację zawartych w nich witaminminerałów. Uważa się, że niektóre kombinacje żywności mogą mieć efekt synergiczny, niektóre natomiast wykazują działanie antagonistyczne i mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

Owoce i kofeina

Owoce zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za tysiące reakcji biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Wpływają też na sposób metabolizowania składników odżywczych. Najnowsze badania wskazują, że garbniki i kofeina zawarte w herbacie i kawie zakłócają działanie mikroelementów i przeciwutleniaczy zawartych w owocach i blokują ich wchłanianie. Nie popijaj więc nigdy owoców kawą czy herbatą. Zachowaj przynajmniej 30 – minutowy odstęp między jedzeniem owoców a piciem tych napojów.

Suszone i świeże owoce

Suszone owoce, takie jak daktyle, suszone morele, suszone śliwki są zdrowe i pożywne jednak nie powinno się ich łączyć ich ze świeżymi owocami – uważają dietetycy. Tłumaczą, że suszone owoce zawierają dużą ilość skondensowanego cukru, który w połączeniu z cukrem ze świeżych owoców może stanowić zbyt duże obciążenie dla wątroby. Doradzają, żeby suszone owoce jeść kiedy potrzebujemy zastrzyku energii, a świeżymi delektować się o innej porze.

Sprawdź, z czym jeszcze nie łączyć świeżych owoców?

Mleczny koktajl owocowy

Mleczny koktajl owocowy to nie najlepszy pomysł – uważają dietetycy. Białko zawarte w mleku i kwas w owocach mogą wchodzić ze sobą w interakcje i powodować dyskomfort trawienny. Ta kombinacja może również zaburzać wchłanianie składników odżywczych zarówno tych zawartych w owocach, jak i w mleku. Jeśli jednak zdecydujemy się na takie połączenie, wskazane jest wybranie do koktajlu bardzo dojrzałych owoców i dodanie do niego odrobiny kardamonu, kopru włoskiego lub gałki muszkatołowej, żeby poprawić trawienie.

Gotowane dania
Dietetycy nie polecają łączenia gotowanych dań z owocami. Organizm dość długo trawi gotowane potrawy, dlatego zalecają, żeby przerwa między zjedzeniem obiadu a zjedzeniem owoców  nie była krótsza niż 45 minut. Przestrzegają, że łączenie owoców z gotowanymi potrawami powadzi do ich fermentacji w żołądku, co może powodować wzdęcia.

Superfoods

Dietetycy odradzają łączenie owoców z produktami określanymi jako superfoods, jak na przykład pierzga czy moringa. Takie połączenia mogą zakłócić wchłanianie produktów odżywczych.
Czytaj też:
Niskokaloryczne produkty bogate w błonnik. Właściwości błonnika

Źródło: Eat This, Not That