To zioło zmniejsza śmiertelność w chorobie Parkinsona. Sprawdź, jakie

To zioło zmniejsza śmiertelność w chorobie Parkinsona. Sprawdź, jakie

Dodano: 
Estragon
Estragon Źródło:Shutterstock
Najnowsze badania wskazują, że estragon zapobiega śmiertelnemu przebiegowi choroby Parkinsona, przynosi też inne, niespodziewane korzyści dla zdrowia. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto zacząć używać estragon w kuchni.

Naukowcy stwierdzili, że zawarte w estragonie flawonoidy wykazują właściwości neuroprotekcyjne. Prowadzone przez nich badania dotyczyły tego, jaki wpływ na wskaźniki przeżycia wśród osób z chorobą Parkinsona ma dieta bogata we flawonoidy. Wskazali, że te substancje chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych u chorych na Parkinsona. Uważają również, że przeciwutleniająca moc flawonoidów powoduje zmniejszenie stanu zapalnego w mózgu.

Zdrowotne właściwości estragonu

Estragon wpływa na odporność psychiczną

Badania na zwierzętach wykazały, że estragon pomaga też zmniejszyć stres i zwiększyć odporność na depresję. Naukowcy uważają, że odpowiadają za to, zawarte w estragonie związki fenolowe i flawonoidowe, w tym kwas chlorogenowy, kwasu kawowy oraz luteolinykwercetyny.

Wykazuje właściwości antybakteryjne

Estragon wykazuje właściwości antybakteryjne. Badania dowodzą, że spożywanie ekstraktu z estragonu zmniejsza ekspozycję na bakterie. Dotyczy to bakterii: Escherichia coli, Bacillus cereus, B. subtilis, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes.

Stymuluje pracę tarczycy

Okazuje się, że ekstrakt z estragonu może poprawić funkcjonowanie tarczycy. W badaniach zaobserwowano znaczny wzrost poziomu tyroksynytrójjodotyroniny, który nastąpił po podaniu 300 miligramów/kilogram ekstraktu roślinnego. Tyroksynatrójjodotyronina to hormony wytwarzane przez tarczycę, które pomagają kontrolować metabolizm. Według naukowców ten ekstrakt może poprawić profil działania hormonów tarczycy.

Niepożądane działania

Badania wskazują, że estragon jest bezpieczny, gdy jest spożywany w ilościach występujących naturalnie w roślinie. Jeśli jest stosowany medycznie, w skondensowanej formie, przez krótki czas, również jest bezpieczny. Jednak, że długotrwałe stosowanie preparatów z estragonem może powodować pewne skutki uboczne. Dotyczy to zawartych w estragonie związków: estragolueugenolu metylowego, które wykazały toksyczność u myszy. W tym zakresie prowadzone są jeszcze badania.

Bezpiecznie stosuj estragon w kuchni

Do najczęściej używanych w kuchni należy estragon francuski (Artemisia dracunculus) oraz estragon rosyjski (Artemisia dracunculoides), który ma bardziej gorzki smak. Estragon można spożywać zarówno świeży, jak i suszony. Łagodny świeży smak estragonu dobrze komponuje się z daniami z kurczaka, ryb i jajek.

Czytaj też:
Czy wiesz, że kwiaty koniczyny są jadalne? To cenne zioło dla kobiet
Źródło: Verywell Fit