Masz ochotę na czekoladę w ciąży? Nie czuj się winna

Masz ochotę na czekoladę w ciąży? Nie czuj się winna

Dodano: 
Ochota na czekoladę
Ochota na czekoladę Źródło: Shutterstock
Zachcianki w ciąży to nie mit. Uważa się, że są spowodowane zmianą hormonów, zwiększonym węchem i wzrostem zapotrzebowania organizmu na niektóre składniki odżywcze. Dlaczego wiele kobiet w ciąży ma ochotę na czekoladę?

Dla prawidłowego rozwoju dziecka znaczenie ma sposób odżywiania matki nie tylko w czasie ciąży, ale także przed nią i w trakcie karmienia. Badania wskazują, że w drugim i trzecim trymestrze ciąży wyraźnie wzrasta zapotrzebowanie na energię, składniki mineralne czy witaminy. Stąd kobieta może wtedy mieć chęć na pewne specyficzne produkty spożywcze, które te potrzeby zaspokoją – tłumaczą spacjaliści.

Dlaczego kobiety w ciąży mają ochotę na czekoladę?

Czekolada to jedna z najczęstszych zachcianek kobiet w ciąży. I chociaż na co dzień staramy się ją ograniczać, to warto wiedzieć, że ma również cenne właściwości. Zawiera mikroelementy, których potrzebuje organizm ciężarnej kobiety. Są to 

  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • niacyna,
  • felytolamina,
  • flawonoidy,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A i E.

Specjaliści wskazują, że najzdrowsza jest gorzka czekolada, bez żadnych dodatków. Zawarty w czekoladzie magnez pozwala się wyciszyć i poprawia nasz nastrój, natomiast fenyloetyloamina sprawia, że organizm wytwarza więcej hormonów szczęścia – endorfin.

Jakie jeszcze zachcianki mają kobiety w ciąży?

Kobieta w ciąży może łączyć ze sobą niepasujące produkty lub zajadać się tym, czego wcześniej nie lubiła. Zdarza się, że ciężarne wstają w środku nocy, aby pójść do kuchni w poszukiwaniu przekąski. Lista ciążowych zachcianek jest długa. Do najczęściej wymienianych należą:

  • kiszone ogórki,
  • cytryny,
  • tłuste potrawy,
  • czerwone mięso,
  • słodycze.

Czy ulegać zachciankom w ciąży?

Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety. Trzeba pamiętać, że jeśli zjemy kostkę czy dwie czekolady, to nic złego się nie stanie. Należy jednak zachować zdrowy rozsądek i pamiętać, że dieta przyszłej mamy powinna być zbilansowana i urozmaicona. Nie jest to czas na odchudzanie, ani stosowanie eliminacyjnych diet. Dobrze jest pilnować odpowiednich pór posiłków i spożywać produkty z każdej z grup, według wskazań piramidy żywienia. Żywność powinna być jak najbardziej naturalna, znanego pochodzenia, nieprzetworzona. Należy zadbać, aby codzienna dieta była źródłem kwasów omega-3 i w ogóle nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można je znaleźć w olejach tłoczonych na zimno, nasionach, orzechach i rybach.

Czytaj też:
Czy kobieta w ciąży może nosić buty na obcasach? Nie ma zakazu, ale...

Źródło: The List