W organizmie człowieka potrzebne są 3 rodzaje kwasów omega-3:
-
kwas eikozapentaenowy (EPA), który występuje w glonach, rybach morskich i oleju rybnym,
- kwas dokozaheksaenowy (DHA), który również występuje w zasobach morskich
- kwas alfa–linolenowy (ALA), który występuje w olejach roślinnych, w siemieniu lnianym, oliwie z oliwek, orzechach.
Korzyści zdrowotne EPA i DHA
EPA i DHA określane są mianem przeciwutleniaczy, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Najnowsze badania wskazują, że:
- mają właściwości przeciwzapalne,
- wzmacniają funkcje poznawcze,
- korzystnie wpływają na działanie układu sercowo-naczyniowego,
- regulują poziom trójglicerydów we krwi,
- regulują ciśnienie krwi,
- korzystnie wpływają na rozwój płodu i utrzymanie ciąży.
Objawy niedoboru EPA i DHA
Do najczęstszych objawów niedoborów kwasów omega–3 należą:
- podrażniona i sucha skóra,
- zły nastrój,
- suchość oczu,
- zła kondycja włosów,
- ból i sztywność stawów.
Kobiety łatwiej syntetyzują EPA i DHA
Okazuje się, że organizm człowieka może syntetyzować EPA i DHA z kwasu tłuszczowego omega-3 ALA. Na proces syntezy wpływa wiek, płeć i hormony, zwłaszcza poziom estrogenu. Kobiety mogą przekształcić ALA do stosowania w organizmie jako EPA i DHA skuteczniej niż mężczyźni. Badania wskazują, że tylko 8 proc.ALA jest przekształcane w EPA, a 0 do 4 proc. w DHA u zdrowych młodych mężczyzn, podczas gdy 21 proc.ALA zostało przekształcone w EPA, a 9 proc. w DHA u zdrowych młodych kobiet. Jest to możliwe przy założeniu, że codziennie spożywa się dostateczną ilość tłuszczu (ALA).
Suplementacja omega–3
Specjaliści z American Heart Association zalecają suplementację omega–3. Określona przez nich dawka to od 1000 do 1 500 miligramów EPA i DHA dziennie.
Jak sprawdzić poziom omega-3?
Nie ma standardowego testu do zdiagnozowania niedoboru omega–3. Lekarze rzadko też zlecają takie badania. Takie badanie jest jednak możliwe. Z pobranej próbki krwi przeprowadza się analizę poziomów omega-3 w cholesterolu lub osoczu krwi. Pośrednia ocena poziomu kwasów omega-3 może nastąpić także w drodze analizy składu kwasów tłuszczowych w krwinkach czerwonych. Podejście to uwzględnia długoterminowe spożycie tłuszczów w diecie przez kilka miesięcy i może dać wyobrażenie o ogólnym spożyciu kwasów omega-3.
Czytaj też:
Twoja tajna broń w odchudzaniu. Dowiedz się, dlaczego warto jeść ten produkt