Sprawdź, czy nie spożywasz ich za mało. Konsekwencje dla zdrowia mogą być poważne

Sprawdź, czy nie spożywasz ich za mało. Konsekwencje dla zdrowia mogą być poważne

Dodano: 
ryby morskie zawierają cenne kwasy omega-3
ryby morskie zawierają cenne kwasy omega-3 Źródło:Shutterstock
Badania wskazują, że przeciętny Amerykanin nie je wystarczającej ilości ryb, aby polegać wyłącznie na diecie w celu uzyskania odpowiednich ilości kwasów omega-3. Kwasy te są niezbędne, żeby prawidłowo funkcjonował nasz układ odpornościowy, hormonalny oraz krążenie. Sprawdź, czy nie brakuje ci tych kwasów.

W organizmie człowieka potrzebne są 3 rodzaje kwasów omega-3:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA), który występuje w glonach, rybach morskich i oleju rybnym,
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA), który również występuje w zasobach morskich
  • kwas alfa–linolenowy (ALA), który występuje w olejach roślinnych, w siemieniu lnianym, oliwie z oliwek, orzechach.

Korzyści zdrowotne EPA i DHA

EPA i DHA określane są mianem przeciwutleniaczy, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Najnowsze badania wskazują, że:

Objawy niedoboru EPA i DHA

Do najczęstszych objawów niedoborów kwasów omega–3 należą:

  • podrażniona i sucha skóra,
  • zły nastrój,
  • suchość oczu,
  • zła kondycja włosów,
  • ból i sztywność stawów.

Kobiety łatwiej syntetyzują EPA i DHA

Okazuje się, że organizm człowieka może syntetyzować EPA i DHA z kwasu tłuszczowego omega-3 ALA. Na proces syntezy wpływa wiek, płeć i hormony, zwłaszcza poziom estrogenu. Kobiety mogą przekształcić ALA do stosowania w organizmie jako EPA i DHA skuteczniej niż mężczyźni. Badania wskazują, że tylko 8 proc.ALA jest przekształcane w EPA, a 0 do 4 proc. w DHA u zdrowych młodych mężczyzn, podczas gdy 21 proc.ALA zostało przekształcone w EPA, a 9 proc. w DHA u zdrowych młodych kobiet. Jest to możliwe przy założeniu, że codziennie spożywa się dostateczną ilość tłuszczu (ALA).

Suplementacja omega–3

Specjaliści z American Heart Association zalecają suplementację omega–3. Określona przez nich dawka to od 1000 do 1 500 miligramów EPA i DHA dziennie.

Jak sprawdzić poziom omega-3?

Nie ma standardowego testu do zdiagnozowania niedoboru omega–3. Lekarze rzadko też zlecają takie badania. Takie badanie jest jednak możliwe. Z pobranej próbki krwi przeprowadza się analizę poziomów omega-3 w cholesterolu lub osoczu krwi. Pośrednia ocena poziomu kwasów omega-3 może nastąpić także w drodze analizy składu kwasów tłuszczowych w krwinkach czerwonych. Podejście to uwzględnia długoterminowe spożycie tłuszczów w diecie przez kilka miesięcy i może dać wyobrażenie o ogólnym spożyciu kwasów omega-3.

Czytaj też:
Twoja tajna broń w odchudzaniu. Dowiedz się, dlaczego warto jeść ten produkt

Źródło: MBG Health