Dlaczego w ciąży masz ochotę na lód w kostkach? Przyczyna może być poważna

Dlaczego w ciąży masz ochotę na lód w kostkach? Przyczyna może być poważna

Dodano: 
Ochota na jedzenie kostek lodu
Ochota na jedzenie kostek lodu Źródło:Shutterstock
Jesteś w ciąży i masz ochotę schrupać kolejną kostkę lodu? Pewnie zastanawiasz się, czy to normalne i co może oznaczać? Badania wskazują, o czym może świadczyć ta zachcianka i czy jej ulegać?

Jedzenie dziwnych rzeczy to forma zaburzenia znana jako Zespół pica. Pica po łacinie oznacza srokę, która jest uważana za mało wybrednego, wszystkożernego ptaka. Kompulsywne spożywanie kostek lodu lub mrożonych napojów nosi natomiast nazwę pagophagii.

Chęć jedzenia innych dziwnych rzeczy

Zespół pica to poważne zaburzenie. Pacjenci mogą mieć ochotę na zjedzenie różnych dziwnych rzeczy, np.: liści, ołówków, kory drzew, kamieni, włosów, brudu, ziemi i gliny, konsumpcje surowej skrobi. Mogą odczuwać nawet apetyt na szkło, jedzenie wypalonych zapałek, czy kału.

Chęć jedzenia lodu może oznaczać problem

Jedną z najczęstszych przyczyn zespołu pica jest niedobór żelaza lub cynku w organizmie. Na niedobory żelaza szczególnie narażone są kobiety ciężarne, ale także małe dzieci i osoby stosujące diety odchudzające. Na schorzenie narażone są również osoby z:

  • niedostateczną ilością wytwarzanej dopaminy w mózgu,
  • zaburzeniami hormonalnymi (np. choroby tarczycy),
  • zaburzeniami metabolicznymi (np. cukrzyca),
  • zaburzeniami rozwojowymi (np. upośledzenie umysłowe, autyzm).

Zgłoś zaburzenia lekarzowi

Jeśli zauważysz u siebie chęć jedzenia dziwnych rzeczy, zgłoś problem lekarzowi. Leczenie rozpoczyna się od oceny stanu odżywienia organizmu, lekarz zaleca zwykle badanie krwi pod kątem poziomu witamin i minerałów. W przypadku wykrycia niedokrwistości, która jest najczęstszą przyczyną chęci na zajadanie się lodem, dodaje się żelazo do diety. Jeśli zaburzenia związane z odżywianiem mają związek ze stanem emocjonalnym, są sposobem łagodzenia stresu, wtedy może pomóc psychoterapia i coaching.

Skutki niedoboru składników odżywczych w ciąży

Codzienna dieta kobiety w ciąży ma wpływ nie tylko na jej zdrowie, ale również na tempo rozwoju płodu i ryzyko wystąpienia u dziecka w przyszłości chorób zależnych od diety. Przy niedoborach niektórych składników mogą nawet pojawić się poważne zaburzenia. Wiadomo, że zbyt niski poziom kwasu foliowego u kobiety ciężarnej, może powodować wady cewy nerwowej u dziecka. Niedobór żelaza może skutkować anemią matki i gorszym transport tlenu do płodu.

Czytaj też:
Masz ochotę na cytrusy w ciąży? Może to wskazywać czy urodzisz dziewczynkę, czy chłopca

Opracowała:
Źródło: The List