Przeszedłeś na wegetariańską dietę? Sprawdź, jakie są alternatywne źródła białka

Przeszedłeś na wegetariańską dietę? Sprawdź, jakie są alternatywne źródła białka

Dodano: 
Alternatywne źródła białka
Alternatywne źródła białkaŹródło:Shutterstock / Pixel-Shot
Diety roślinne stają się coraz popularniejsze. Jedni decydują się na nie ze względów zdrowotnych, inni chcą chronić środowisko, bo branża mięsna przyczynia się do emisji dużych ilości dwutlenku węgla. Dla jednych i drugich ważne jest, aby mięso zastąpić pełnowartościowym białkiem roślinnym. Dietetycy podpowiadają, które produkty wybrać, decydując się na taką dietę.

Produkty bogate w białko są podstawą bezmięsnej diety. Dietetycy podkreślają, że aby białko było pełnowartościowe, powinno zawierać odpowiednie proporcje aminokwasów. Które produkty zatem są źródłem roślinnego białka i jak je łączyć?

Białko – rola w organizmie

Białko jest niezbędnym elementem zdrowej diety, ponieważ pełni w ludzkim organizmie wiele, istotnych funkcji, m.in.:

  • jest budulcem różnych tkanek,
  • stanowi źródło energii,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • ułatwia trawienie pokarmów,
  • wchodzi w skład hormonów.

Białko pochodzenia roślinnego

Aby dieta wegetariańska zawierała pełnowartościowe białko, powinna być różnorodna. Białka składają się z aminokwasów, które można podzielić na endogenne, czyli wytwarzane przez nasz organizm oraz egzogenne, które muszą być dostarczone z dietą. Jak tłumaczą eksperci, pełnowartościowe białko to takie, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy we właściwej ilości.

Lista produktów, które powinny znaleźć się w diecie wegetariańskiej:

  • tofu,
  • mleko sojowe,
  • soja,
  • soczewica,
  • czarna fasola,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • ryż,
  • makaron,
  • sezam,
  • nasiona chia,
  • ziarna kakaowca,
  • orzechy,
  • komosa ryżowa,
  • pestki dyni,
  • ciecierzyca,
  • bób.

Spirulina

Coraz częściej mówi się także o spirulinie, czyli sproszkowanych algach. Suszona spirulina w ok. 60-70 proc. składa się z białka. Uważa się, że jest to jedno z niewielu roślinnych źródeł kompletnego białka, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje organizm, ale nie może produkować ich samodzielnie.

Jak łączyć produkty stanowiące źródło białka roślinnego o wysokiej przyswajalności?

Eksperci doradzają wegetarianom łączenie produktów zbożowych z mlecznymi. Dobre połączenie stanowią też zboża i pseudo zboża z roślinami strączkowymi. Tłumaczą, że w takim zestawieniu aminokwasy się uzupełniają, co daje możliwość przyswojenia całej niezbędnej ilości.

Czytaj też:
Mleka roślinne. Korzystne dla zdrowia, ale czy również dla środowiska?

Opracowała:
Źródło: O2.pl