Chcesz schudnąć? Jedz cukinię!

Chcesz schudnąć? Jedz cukinię!

Dodano: 
Cukinia na grilla
Cukinia na grilla Źródło: Pixabay
Po cukinię możesz sięgać bezkarnie, będąc na diecie. To warzywo, w stu gramach zawiera tylko 17 kcal. Badania dowodzą, że jedzenie cukinii przyspiesza metabolizm, a zawarty w niej potas zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie.

Dietetycy twierdzą, że cukinia to niedoceniane wciąż warzywo. Jest tania, smaczna, pożywna i co ważne, wspomaga odchudzanie. Właściwości odchudzające zawdzięcza m.in. znikomej zawartości cukrów prostych oraz dużej zawartości błonnika.

Dlaczego jeszcze po cukinię powinny sięgać osoby na diecie?

  • zawiera bardzo mało kalorii, w stu gramach tego warzywa jest tylko 17 kcal,
  • przyspiesza nasz metabolizm – dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu. To zasługa między innymi witaminy A, która sprzyja utlenianiu lipidów,
  • zawiera mało cukrów – w porównaniu z innymi warzywami cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych,
  • zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny – pierwszy z nich odtruwa organizm i opóźnia pojawienie się glukozy we krwi. Z kolei nierozpuszczalny błonnik jest odpowiedzialny za poprawę funkcjonowania jelit, dzięki niemu organizm szybciej pozbywa się toksyn; powoduje uczucie sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty podjadać między posiłkami,
  • zawiera jod, który wpływa na przyspieszenie metabolizmu,
  • dostarcza przeciwutleniaczy – te związki te neutralizują działanie wolnych rodników i pobudzają organizm do działania.

Cukinia to warzywo bogate w składniki odżywcze i minerały.

Zawiera m.in.:

  • magnez, który pomaga walczyć ze stresem,
  • fosfor – jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy mózgu,
  • potas – zapobiega zatrzymywaniu się płynów w organizmie,
  • wapń – poprawiaja kondycję kości,
  • kwas foliowy – szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią,
  • witaminy: C i E – poprawia odporność i wygląd skóry.

Jak najlepiej smakuje cukinia?

Niewiele osób wie, że cukinie można jeść również na surowo. Jadalne są również kwiaty cukinii, które można usmażyć w cieście naleśnikowym. Cukinie można smażyć, piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem.

Wypróbuj przepis:

Czytaj też:
Delikatne, chrupiące i pyszne placki z cukinii z sosem jogurtowym – przepis

Czytaj też:
Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę
Opracowała:
Źródło: Medonet