Sezon na dynie. Wypróbuj przepis na gulasz z dyni

Sezon na dynie. Wypróbuj przepis na gulasz z dyni

Dodano: 
Dynie
DynieŹródło:Pixabay / Couleur
Sezon na dynie przychodzi jesienią. To warzywo skrywa w sobie ogromny potencjał, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych. Zadbaj, żeby w tym okresie dynia znalazła się na twoim stole. Przygotuj pyszny gulasz z dyni o terapeutycznym działaniu.

Dynia jest warzywem, które dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej – można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw.

Dynia – kalorie

Dynia nie jest tucząca. 100 g surowego warzywa to zaledwie 26 kcal. Natomiast jeszcze mniejszą wartością energetyczną charakteryzuje się dynia ugotowana – ma zaledwie 20 kcal.

Wypróbuj przepis na gulasz z dyni z czarną fasolą i ryżem

Przepis: Przepis na gulasz z dyni z czarna fasolą i ryżem

gulasz z dyni z czarna fasolą i ryżem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
40 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 300 g obranej dyni hokkaido
  • 40 g czarnej fasoli (świeżej, nie z puszki)
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta + 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 plaster świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki brązowego lub białego ryżu (w zależności od preferencji)
  • ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 cebula dymka
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki soku ze startego świeżego imbiru
  • 200 ml zupy mocy lub zupy mocy wege
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta cynamonu
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Namocz fasolęNamocz czarną fasolę na całą noc. Rano przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Nalej świeżej wody i gotuj do miękkości ok. 1-1,5 godziny z dodatkiem szczypty kminku, soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i plastra imbiru.
  2. Osobno ugotuj ryżOsobno ugotuj ryż brązowy (lub biały) według instrukcji na opakowaniu (standardowa proporcja to 1:2 - ryż: woda).
  3. Przygotuj dynięObierz dynię i pokrój ją w 2 cm kostkę.
  4. Przygotuj warzywaPoszatkuj czosnek oraz cebulę i cebulę dymkę. Obierz resztę warzyw. Marchewkę pokrój na plasterki, paprykę na małe paseczki, a pieczarki w małe kawałki.
  5. Podsmaż warzywaRozpuść na patelni masło klarowane i wrzuć pokrojony czosnek, podsmażaj chwilę. Następnie wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia. Wrzuć marchewkę, paprykę i pieczarki na patelnię. Dodaj sok z imbiru, podlej połową bulionu i duś przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach dorzuć dynię i jeśli jest taka potrzeba podlej resztą bulionu. Na końcu dodaj pokrojoną cebulę dymkę, ugotowaną czarną fasolę oraz przyprawy. Całość duś jeszcze przez kilka minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  6. Podaj danieGotowy gulasz podaj z ryżem.

Gulasz z dyni ma działanie prozdrowotne

Miąższ dyni zawiera dużą ilość beta karotenu – witaminy A, który odpowiada nie tylko za soczystą pomarańczową barwę. Dzięki niemu warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Zawiera też m.in.: wapń, magnez, fosfor, kwas foliowy, witaminą B6, potas, sód i cynk.

Dania z dyni działają regeneracyjnie na układ pokarmowy, wspomagają trawienie i odbudowę mikroflory jelit. Działają rozgrzewająco. Gulasz z dyni z czarną fasolą to idealna kompozycja na lekkie jesienne danie na obiad lub kolację. W przepisie nie ma mięsa, mogą się więc nim delektować również wegetarianie.

Czytaj też:
Dieta wegetariańska – charakterystyka, zasady, jadłospis

Opracowała:
Źródło: regeneruj się