Odchudzające właściwości mandarynek

Odchudzające właściwości mandarynek

Dodano: 
fot. Wikipedia 
Nobiletyna z mandarynki zapobiega gromadzeniu się tłuszczu - przypuszczają naukowcy z Schulich School of Medicine & Dentistry. Jeśli założenia się potwierdzą, owoc będzie można uznać za suplement diety zapobiegający otyłości.
Popularna kuzynka pomarańczy zdobyła sławę dzięki słodkiemu smakowi. Zawiera tylko 30,00 kcal, dlatego często wybierają ją osoby będące na diecie. Możliwe, że wkrótce zostanie uznana za suplement odżywczy, wspomagający odchudzanie się.

Naukowcy przeprowadzili doświadczenie na myszach. Podzielili je na dwie grupy. Obie były karmione pokarmem bogatym w tłuszcz i cukier, jednak tylko drugiej podano dodatek nobiletyny. Dieta „zachodnia" powoduje podwyższony cholesterolu, glukozy oraz triglicerydów. Nie zaobserwowano tych objawów u myszy z drugiej grupy, które przyjmowały żywność z dodatkiem nobiletyny obecnej w mandarynkach. Również nie potwierdzono wzrostu masy ciała.

Badania pozwalają przypuszczać, że nobiletyna zapobiegał zaleganiu tłuszczu w wątrobie dzięki stymulowaniu mocnego działania genów odpowiedzialnych za zatrzymywanie oraz spalanie tłuszczu.

Owoc pochodzi z Chin i Indochin. Jest uprawiany w wielu obszarach świata o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym. Do Europy sprowadzono go w XIX wieku.

bpe, vitalia.pl