Chroń dziecko przed solą i cukrem

Chroń dziecko przed solą i cukrem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło:FreeImages.com
90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80 proc. za dużo cukru. Dieta dzieci jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badania "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce" przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie 400 dzieci w wieku 13-36 miesięcy przez Fundację Nutricia we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka.
Z badania wynika m.in., że jedynie 45,5 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat ma prawidłowy indeks BMI (wskaźnik masy ciała). U 12,5 proc. dzieci stwierdzono niedobór, a u 14,5 proc. - znaczny niedobór masy ciała. Nadwagę i otyłość ma odpowiednio 14,5 proc. i 13 proc. dzieci. Masa ciała dziecka jest odzwierciedleniem niezbilansowanej diety. - Dziecko jest świetnym obserwatorem. Nie będzie chciało zjeść nawet najlepiej przygotowanego posiłku, jeśli na talerzu rodziców będzie zupełnie coś innego - podkreśliła prof. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia w warszawskim Instytucie Matki i Dziecka. Ekspertka dodała, że ponad 60 proc. zbadanych dzieci je potrawy przygotowane dla dorosłej części rodziny. Dlatego właśnie rodzice powinni zwracać większą uwagę, czy ich dieta jest urozmaicona, czy jest lekkostrawna, bogata w warzywa, produkty zbożowe, mleczne, owoce. Prof. Weker przypomniała, że najlepsze są produkty naturalne, mało przetworzone lub specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla małych dzieci, w których zawartość cukru i soli jest redukowana.

Prof. Weker tłumaczyła, że nadmiar soli łączy się z rozwojem nadciśnienia tętniczego, zaburzeniami związanymi z chorobami układu krwionośnego. Z kolei nadmiar cukru to prosta droga do otyłości. Natomiast witamina D, której w diecie wielu dzieci brakuje, wpływa na gospodarkę mineralną całego organizmu - jej ilość przekłada się na prawidłowy rozwój kośćca, ale ma także wpływ na naczynia krwionośne. Niedobór wapnia w dzieciństwie zwiększa ryzyko osteoporozy w późniejszym wieku.

Badania wskazują także, że dzienne spożycie przez dzieci witamin A, witamin z grupy B, witaminy C, fosforu, magnezu, cynku i miedzi znacznie przewyższa zalecane ilości. Weker wyjaśniła, że ma to związek z częstym karmieniem dzieci produktami wzbogaconymi witaminami już przez producentów.

Prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie zwrócił z kolei uwagę, że większość małych dzieci jest przekarmiana. Podkreślił, że dziecko w tym wieku powinno jeść 4-5 razy dziennie, z czego trzy posiłki powinny być większe. - Natomiast dzieci jedzą kilkanaście razy w ciągu dnia. Podawane są im owoce, chrupki, słodycze - ubolewał. Ostrzegł również, że nabyta w dzieciństwie otyłość jest trudniejsza do zrzucenia. 

PAP, arb