Zapach kakao zamiast... posiłku?

Zapach kakao zamiast... posiłku?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kakao wydziela tak upojny aromat, iż już sama jego woń ma siłę łagodzenia głodu (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Kakao zawiera wiele cennych dla zdrowia składników - wpływa korzystnie na serce, poprawia samopoczucie oraz neutralizuje szkodliwe dla skóry wolne rodniki.
Kakao zawiera flawonidy - substancje obniżające ciśnienie, redukujące poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszające ryzyko zachorowalności na choroby serca. Według doktor Suzanne Steinbaum z Centrum Chorób Kobiecych i Serca w Lenox należy spożywać jedną łyżeczkę kakao dziennie.

Kakao powinny polubić także osoby będące na diecie. Z badań nad zmysłem powonienia i smaku wynika, że kakao wydziela tak upojny aromat, iż już sama jego woń ma siłę łagodzenia głodu. Posiłek, który zjemy po rozkoszowaniu się aromatem kakao, nie będzie na pewno zbyt obfity.

Kakao działa także dobroczynnie na nasz mózg. Autorka książki "Eat your Way to Happiness" - Elizabeth Somer pisze, że sproszkowane nasiona kakaowca zawierają ponad 300 składników, z których wiele wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Niektóre z nich podnoszą poziom serotoniny i endorfiny - hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój. Dermatolodzy przypominają, że kakao jest także dobre dla naszej skóry, bowiem zawiera antyoksydanty, które nie tylko pozwalają skórze skutecznie się odnowić, ale także neutralizują szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki. Dzięki temu skóra dłużej zachowuje zdrowy wygląd.

mamzdrowie, emn