Jesienią i zimą większość z nas tyje średnio o 2 kg, więc wiosną próbujemy zwykle pozbyć się zbędnych kilogramów. Jak zrobić to szybko, by bez wstydu móc wyjść na plażę?
Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.
Odsetek dzieci z nadwagą i otyłością w Polsce rośnie w alarmującym tempie. Tymczasem z badań australijskich naukowców wynika, że przyczyna nadmiernej wagi dzieci leży nie tylko w złych nawykach żywieniowych. Jej źródłem mogą być także...
Im więcej białka zjemy na śniadanie, tym mniejsza szansa, że w ciągu dnia będziemy się przejadać - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Missouri w Kolumbii. Okazuje się, że białko - oddziałując na aktywność...
Dieta makrobiotyczna ma już ponad 100 lat. Dieta ta pozwala oczyścić organizm i stracić około 5 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Ale uwaga - przy niewłaściwym korzystaniu z diety może ona doprowadzić do anemii, ciągłego zmęczenia i...
Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też...
Błonnik - zarówno rozpuszczalny (występuje w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach), jak i nierozpuszczalny (jego źródłem są otręby pszenne, groch, fasola, warzywa liściaste, nasiona lnu i produkty pełnoziarniste) chroni nas...
Amerykańscy naukowcy z Provident Clinical Research wykazali, że jedzenie ziaren owsa obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Naukowcy z Nationwide Children's Hospital wykazali, że kobiety, które są zagrożone przedwczesnym porodem powinny pamiętać, by w ich diecie znalazło się odpowiednio dużo ryb.
Badacze z Rio de Janeiro odkryli, że diety bogate w wapń skuteczniej obniżają poziom insuliny we krwi oraz umożliwiają szybsze stracenie "nadliczbowych" centymetrów w pasie niż diety, w których wapnia brakuje.
Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet...
Ile razy z kalkulatorem w ręku oraz tablicami wartości odżywczych produktów, próbowaliście zaplanować kolejną dietę? Teraz za sprawą nowej wagi, która potrafi liczyć kalorie zyskujemy pewność, że nie przekroczymy liczby kalorii na którą...
Amerykanie szukają sposobów na walkę z otyłością dzieci. W USA co trzecie dziecko ma nadwagę lub jest otyłe. Eksperci podkreślają, że za taki stan odpowiedzialna jest zła dieta oraz brak ruchu. Dietetycy i lekarze winią rodziców i...
Parlament Europejski przygotowuje nową dyrektywę, która, według jej twórców, ma pomóc w walce z terroryzmem. Baza komputerowa będzie przechowywała szczegółowe dane z kim podróżujemy, jakie miejsca zajęliśmy w samolocie i... jakie...
Jak informuje pismo "Physiology &Behavior" doprawianie posiłków mieloną ostrą papryką może zmniejszyć apetyt, a tym samym pomóc w odchudzaniu. Według badań zespołu prof. Richarda Mattesa z Purdze University (USA) nawet niewielkie ilości...