• ZdrowieOdchudzanie
    Najłatwiej schudnąć jest wiosną
    Jesienią i zimą większość z nas tyje średnio o 2 kg, więc wiosną próbujemy zwykle pozbyć się zbędnych kilogramów. Jak zrobić to szybko, by bez wstydu móc wyjść na plażę?
    Najłatwiej schudnąć jest wiosną
  • DietyZdrowie
    Nie odstawiaj węglowodanów!
    Najmodniejsze diety ostatnich lat to diety wysokobiałkowe, ale nie wolno zapominać, że ludzki organizm potrzebuje również węglowodanów
    Nie odstawiaj węglowodanów!
  • DietyZdrowie
    A jednak lepiej posolić
    Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.
    A jednak lepiej posolić
  • Diety
    Dzieci tyją nie tylko przez złe jedzenie
    Odsetek dzieci z nadwagą i otyłością w Polsce rośnie w alarmującym tempie. Tymczasem z badań australijskich naukowców wynika, że przyczyna nadmiernej wagi dzieci leży nie tylko w złych nawykach żywieniowych. Jej źródłem mogą być także...
    Dzieci tyją nie tylko przez złe jedzenie
  • DietyPorady
    Dzieci tyją. Ratujmy je
    Dzieci tyją w zastraszającym tempie. Zamiast gry w piłkę i wycieczek rowerowych, wola gry komputerowe i oglądanie TV.
    Dzieci tyją. Ratujmy je
  • OdchudzanieZdrowie
    Odchudzasz się? Jedz białko na śniadanie
    Im więcej białka zjemy na śniadanie, tym mniejsza szansa, że w ciągu dnia będziemy się przejadać - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Missouri w Kolumbii. Okazuje się, że białko - oddziałując na aktywność...
    Odchudzasz się? Jedz białko na śniadanie
  • DietyZdrowie
    Yin i Yang na talerzu
    Dieta makrobiotyczna ma już ponad 100 lat. Dieta ta pozwala oczyścić organizm i stracić około 5 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Ale uwaga - przy niewłaściwym korzystaniu z diety może ona doprowadzić do anemii, ciągłego zmęczenia i...
    Pusty obraz
  • DietyZdrowie
    Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka
    Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też...
    Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka
  • DietyZdrowie
    Przed czym obroni cię błonnik?
    Błonnik - zarówno rozpuszczalny (występuje w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach), jak i nierozpuszczalny (jego źródłem są otręby pszenne, groch, fasola, warzywa liściaste, nasiona lnu i produkty pełnoziarniste) chroni nas...
    Przed czym obroni cię błonnik?
  • Odchudzanie
    Owies nie tylko dla koni
    Amerykańscy naukowcy z Provident Clinical Research wykazali, że jedzenie ziaren owsa obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
    Owies nie tylko dla koni
  • ZdrowieDiety
    Zamiast czekolady - truskawki
    Sięganie po kolejną kostkę czekolady, batona albo choćby paczkę żelków to efekt działania endorfin, które są dla naszego organizmu niczym narkotyk.
    Zamiast czekolady - truskawki
  • ZdrowieDiety
    Przyszła matko - jedz ryby
    Naukowcy z Nationwide Children's Hospital wykazali, że kobiety, które są zagrożone przedwczesnym porodem powinny pamiętać, by w ich diecie znalazło się odpowiednio dużo ryb.
    Przyszła matko - jedz ryby
  • OdchudzanieZdrowie
    Wapń dobry na odchudzanie
    Badacze z Rio de Janeiro odkryli, że diety bogate w wapń skuteczniej obniżają poziom insuliny we krwi oraz umożliwiają szybsze stracenie "nadliczbowych" centymetrów w pasie niż diety, w których wapnia brakuje.
    Wapń dobry na odchudzanie
  • ZdrowieOdchudzanie
    Nie śpisz więc tyjesz
    Nawet jedna nieprzespana noc bądź kilka dni z mniejszą dawką snu mogą spowodować niekontrolowane przybranie na wadze - alarmują szwedzcy naukowcy.
    Nie śpisz więc tyjesz
  • ZdrowieDiety
    Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko
    Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet...
    Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko
  • ZdrowieOdchudzanie
    Pij i chudnij
    Czy picie wody może pomóc w pozbyciu się kilku zbędnych kilogramów? Tak – zwłaszcza jeśli wzbogacona zostanie o suplement diety aquaSlim.
    Pij i chudnij
  • ZdrowieOdchudzanie
    Zanim zjesz – zważ!
    Ile razy z kalkulatorem w ręku oraz tablicami wartości odżywczych produktów, próbowaliście zaplanować kolejną dietę? Teraz za sprawą nowej wagi, która potrafi liczyć kalorie zyskujemy pewność, że nie przekroczymy liczby kalorii na którą...
    Zanim zjesz – zważ!
  • Odchudzanie
    Jak walczyć z otyłością dzieci? Amerykanie mają pomysły
    Amerykanie szukają sposobów na walkę z otyłością dzieci. W USA co trzecie dziecko ma nadwagę lub jest otyłe. Eksperci podkreślają, że za taki stan odpowiedzialna jest zła dieta oraz brak ruchu. Dietetycy i lekarze winią rodziców i...
    Jak walczyć z otyłością dzieci? Amerykanie mają pomysły
  • Diety
    Ośle mleko nadzieją dla alergików
    Mleko produkowane przez osły stanowi dobrą alternatywę dla dzieci mających alergię na białka mleka krowiego - informuje serwis BBC.
    Ośle mleko nadzieją dla alergików
  • Diety
    Lubisz jeść w samolocie? UE się o tym dowie
    Parlament Europejski przygotowuje nową dyrektywę, która, według jej twórców, ma pomóc w walce z terroryzmem. Baza komputerowa będzie przechowywała szczegółowe dane z kim podróżujemy, jakie miejsca zajęliśmy w samolocie i... jakie...
    Lubisz jeść w samolocie? UE się o tym dowie
  • Odchudzanie
    Papryka pomaga w odchudzaniu
    Jak informuje pismo "Physiology &Behavior" doprawianie posiłków mieloną ostrą papryką może zmniejszyć apetyt, a tym samym pomóc w odchudzaniu. Według badań zespołu prof. Richarda Mattesa z Purdze University (USA) nawet niewielkie ilości...
    Papryka pomaga w odchudzaniu