Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności

Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności

Dodano: 
Warzywa i tofu
Warzywa i tofu Źródło: Pexels / Ella Olsson
Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?

Istnieje wiele zdrowych produktów spożywczych, do których spożywania zachęcają nas lekarze i dietetycy. Jednak zbyt duża ich liczba może powodować niepożądane skutki, jeśli zostaną spożyte w nadmiarze. Oto niektóre z nich:

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są zdrowszą alternatywą dla zwykłych skrobiowych białych ziemniaków, ponieważ zawierają mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy B, miedzi i manganu. Jednak wysoki poziom beta-karotenu (który sam ma właściwości przeciwstarzeniowe) w wyniku nadmiernego spożycia tych słodkich warzyw korzeniowych w odcieniach pomarańczy może dosłownie zmienić kolor ciała na lekko pomarańczowy. Ten stan jest określany jako karotenemia.

Rośliny strączkowe

Fasola, np. czarna lub garbanzo (ciecierzyca pospolita) są znane ze swojej zawartości błonnika. Nie są one jednak pozbawione skutków ubocznych, zwłaszcza jeśli nie masz na uwadze kontroli porcji. Gaz i wzdęcia są oczywistymi rezultatami posiłku bogatego w fasolę, ale nadmierne spożycie błonnika może utrudniać wchłanianie żelaza, magnezu, cynku, wapnia i innych składników odżywczych. Aby uniknąć skutków ubocznych błonnika, zrównoważ spożycie fasoli, pijąc dużo wody.

Tofu

Tofu to najlepsza bezmięsna alternatywa, jeśli chodzi o codzienne zapotrzebowanie na białko. Poza tym ten produkt na bazie soi jest również bogaty w wapń, mangan i selen, a także kilka innych witamin. Nawet mając na uwadze te korzyści zdrowotne, nadmierne spożycie soi (więcej niż 4 porcje dziennie) może uniemożliwić wchłanianie i przetwarzanie białka przez organizm. Wbrew powszechnemu przekonaniu, te związki podobne do estrogenu nie spowodują, że mężczyźni powiększą piersi.

Papryka chilli

Wysoki poziom przeciwutleniaczy w papryczkach chilli zwiększa odporność i pomaga odwrócić skutki starzenia. Jednak główną gwiazdą w składzie odżywczym chili jest kapsaicyna. Regularne spożywanie kapsaicyny zmniejsza ryzyko chorób serca, jednocześnie obniżając ciśnienie krwi. Ogranicz jednak spożycie gorącego sosu z chili, ponieważ kapsaicyna może wywoływać wzrosty temperatury ciała, zakłócając naturalny cykl snu twojego organizmu. Ponadto jego zbyt duża ilość może powodować nudności, biegunkę i ból brzucha.

Czytaj też:
Zasady dotyczące bezpieczeństwa żywności, które musisz znać