Czy używanie teflonowych naczyń jest bezpieczne dla zdrowia?

Czy używanie teflonowych naczyń jest bezpieczne dla zdrowia?

Dodano: 
Naczynie kuchenne
Naczynie kuchenneŹródło:Pexels / Engin Akyurt
Teflon, wynaleziony przez światowego giganta chemicznego w latach trzydziestych XX wieku, stał się tak samo symbolem wygody w kuchni, jak folia spożywcza i robot kuchenny. Ale wykorzystanie teflonu może zbliżać się do końca – ponieważ coraz więcej mówi się o jego szkodliwości dla zdrowia.

Kiedy naczynia kuchenne z powłoką zapobiegającą przywieraniu stały się popularne, chwalono je ze względu na łatwość czyszczenia i prostotę obsługi. Naczynia zapobiegające przywieraniu wymagały również mniej masła i oleju do smarowania powierzchni, co sugeruje, że żywność gotowana z nieprzywierającą powłoką może zawierać mniej tłuszczu. Naczynia zapobiegające przywieraniu są bardzo popularne i niedrogie, co czyni je łatwą opcją, ale niekoniecznie najbezpieczniejszą.

Wpływ teflonu na zdrowie

Ostatecznie wykazano, że substancja chemiczna używana w oryginalnej formule teflonu ma związek z chorobami tarczycy, uszkodzeniem płuc, a nawet krótkotrwałymi objawami wdychania oparów. Nazywa się to czasem „grypą teflonową”. Formuła i składniki teflonu zostały zmienione w 2013 roku, więc gotowanie z powłoką zapobiegającą przywieraniu jest uważane za bezpieczniejsze przy użyciu nowszych w produkcji sprzętów.

Należy pamiętać, że gotowanie potraw w ekstremalnie wysokich temperaturach nadal powoduje rozpad powłoki zapobiegającej przywieraniu i przedostanie się do żywności. Jest również możliwe, że składniki użyte do uczynienia teflonu „bezpieczniejszym” mogą w końcu wywołać te same obawy dotyczące toksyczności.

Co zrobić, by zminimalizować narażenie żywności na teflon?

  • Nie przechowuj jedzenia w garnkach lub patelniach, w których je ugotowałeś.
  • Unikaj używania metalowych i twardych przyborów kuchennych podczas korzystania z naczyń kuchennych.
  • Zminimalizuj czas, w którym żywność ma kontakt z metalami z garnków i patelni.
  • Używaj niewielkiej ilości tłuszczu, takiego jak oliwa z oliwek lub olej kokosowy.
  • Po każdym użyciu dokładnie wyczyść garnki i patelnie.
  • Wymieniaj naczynia co 2–3 lata lub w przypadku wyszczerbień i zarysowań powłoki.

Czytaj też:
10 błędów, które popełniasz, gotując w kuchni. Lepiej szybko z nich zrezygnuj!

Opracowała:
Źródło: Healthline