Ile wynosi czas rozmrażania mięsa? 4 najlepsze sposoby

Ile wynosi czas rozmrażania mięsa? 4 najlepsze sposoby

Dodano: 
Kurczak, drób, zdjęcie ilustracyjne
Kurczak, drób, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / juefraphoto

Właściwe przeprowadzenie procesu rozmrażania kurczaka jest niezwykle istotną częścią gotowania, ponieważ musi to być zrobione w bezpieczny sposób. Kiedy masz do czynienia z surowym mięsem, musisz podjąć pewne środki ostrożności, aby uniknąć zatrucia. Zgodnie z informacjami Centr Kontroli i Prewencji Chorób (CDC), niewłaściwe obchodzenie się z kurczakiem jest – obok niedogotowania – jednym z najczęstszych problemów, które prowadzą do chorób przenoszonych przez żywność.

Rozmrażanie mięsa a drobnoustroje

Przy niewłaściwym rozmrażaniu jesteśmy najbardziej narażeni na zarażenie Salmonella Staphylococcus i Campylobacter Listeria. Jednak to nie wszystko. Surowy drób może zawierać także Campylobacter, a w niektórych przypadkach – także E. coli, Yersinia enterocolitica i inne bakterie.

Objawy zakażenia każdym z tych patogenów mogą się różnić, ale wszystkie te bakterie mogą powodować wymioty, ból brzucha i biegunkę. Jak zatem we właściwy sposób rozmrozić surowego kurczaka?

Jak rozmrozić mięso? Sprawdzone sposoby na rozmrażanie mięsa mielonego i kurczaka

Najlepszym sposobem na szybkie rozmrażanie mięsa jest włożenie go do dużego naczynia wypełnionego zimną wodą. Jeśli chcemy skutecznie odmrozić mięso, powinniśmy zanurzyć je w całości w wodzie i co 30 minut ją zmieniać. Po wyciągnięciu mięsa z wody, nie powinno ono nieprzyjemnie pachnieć. Każda wątpliwość działa na niekorzyść mięsa i po prostu oznacza, że może ono być zepsute.

Zamrożonego kurczaka łatwo jest w ten sposób odmrozić, ale czy sposób ten działa również na mięso mielone? Jeśli zamroziliśmy mięso w pudełku, możemy bez problemu włożyć je do zimnej wody. W ten sposób możemy szybko rozmrozić mięso mielone i przygotować z niego kotlety czy farsz do lasagne.

Jak szybko rozmrozić kurczaka? Czy można w temperaturze pokojowej?

Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zamrożonego mięsa kurczaka nigdy nie należy rozmrażać na blacie kuchennym ani pozostawiać w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny. Szanse na rozmrożenie dużej partii kurczaka w ciągu dwóch godzin są bardzo niewielkie.

Pozostawienie kurczaka w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny powoduje, że jego temperatura staje się niebezpieczna dla ludzkiego zdrowia. Bakterie mogą szybko mnożyć się w „strefie zagrożenia”, która według CDC wynosi od 4 °C do 60 °C. Niektóre z tych bakterii mogą się ugotować, ale nie wszystkie. Toksyna gronkowca jest odporna na ciepło i przetrwa ciepło wytwarzane przez piekarnik czy ogień pod patelnią.

Poza tym nie jest to skuteczny sposób na rozmrażanie drobiu. Zewnętrzna strona będzie wyglądać na rozmrożoną, ale wnętrze będzie zamarznięte.

Rozmrażanie kurczaka w lodówce. Czy jest bezpieczne?

USDA nazywa to najlepszą metodą, ponieważ pozwala na powolne, bezpieczne obniżenie temperatury. Ale ten proces może trochę potrwać: na rozmrożenie każdego kilograma mięsa trzeba poczekać około 12 godzin. Pamiętaj, by włożyć kurczaka do miski, na wypadek, gdyby soki z mięsa się rozlały. Miskę z mięsem umieść na najniższej półce lodówki, aby uniknąć potencjalnego wycieku soków na inne produkty.

Rozmrażanie mięsa w wodzie – popularny, lecz niewskazany sposób na rozmrażanie

Popularnym sposobem na rozmrażanie mięsa jest włożenie go do wody. Jest to rzeczywiście dobra metoda, pod warunkiem, że rozmrażamy kurczaka w chłodnej wodzie, a nie ciepłej. W gorącej wodzie mięso rozmrozi się szybciej, ale mogą namnożyć się w nim bakterie. Nie zaleca się takiego sposobu rozmrażania mięsa. Skutkiem rozmrażania go w ciepłej wodzie może być zatrucie pokarmowe lub bóle brzucha czy biegunki.

Rozmrażanie kurczaka w zimnej wodzie

Jeśli szukasz najszybszego i najbezpieczniejszego sposobu rozmrażania kurczaka, zimna kąpiel to naprawdę dobry wybór. Zanurz mięso w oryginalnym opakowaniu w zimnej wodzie w zlewie. Należy przeznaczyć 30 minut rozmrażania na 0,5 kg mięsa i wymieniać wodę co 30 minut, aby była chłodna.

Czy można rozmrozić mięso w gorącej wodzie?

Rozmrażanie mięsa w gorącej wodzie jest niebezpieczne, ponieważ mogą namnożyć się w nim bakterie. Należy o tym pamiętać i nigdy nie wkładać piersi z kurczaka, udek czy innych fragmentów mięsa do gorącej wody. Woda do rozmrażania zawsze powinna być chłodna i wymieniana co kilkadziesiąt minut.

Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce

Jeśli wybierzesz ten sposób, sprawdź instrukcje producenta, ponieważ każda kuchenka mikrofalowa jest nieco inna. Chociaż jest to technicznie zalecana metoda rozmrażania kurczaka, nie jest tą najbardziej wydajną. Prawdopodobnie w mięsie pozostaną gorące i zimne fragmenty.

Najlepiej rozmrażać mięso w kuchence mikrofalowej, która ma funkcję rozmrażania. Należy je też co jakiś czas przekręcać, by mięso rozmrażało się równomiernie.

Rozmrażanie mięsa w piekarniku

Rozmrażanie mięsa w piekarniku to kolejny szybki sposób na rozmrożenie mięsa. Aby było to bezpieczne, należy ustawić niewysoką temperaturę 55-75 stopni Celsjusza, włożyć mięso do pojemnika żaroodpornego i co jakiś czas do niego zaglądać. Warto również przekręcać je, by rozmrażało się równomiernie. Jeśli w czasie rozmrażania mięsa pojawi się nieprzyjemny zapach, należy wyłączyć piekarnik, a mięso po prostu wyrzucić. Oznacza to, że rozpoczął się już proces psucia i mięso nie nadaje się do spożycia.

Ile wynosi czas rozmrażania mięsa?

Czas rozmrażania mięsa jest uzależniony od tego, jak dużo mięsa chcemy rozmrozić. Dwie piersi z kurczaka rozmrozimy bardzo szybko, ale już kilka – dłużej. Proces rozmrażania przebiega inaczej w zależności od tego, jaki sposób rozmrażania mięsa wybraliśmy. Mięso, które wyjęliśmy z zamrażarki i zostawiliśmy na blacie kuchennym będzie się dłużej rozmrażało niż mięso, które jest włożone do pojemnika z zimną wodą lub rozmraża się w piekarniku. Warto przyjąć, że rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej zajmie dłużej niż dwie godziny.

Czy można nie rozmrażać?

Czasami wcale nie trzeba rozmrażać mięsa. Mięso z kurczaka, które chcemy ugotować (np. skrzydełka czy udka na zupę) można wrzucić do zimnej wody od razu po wyjęciu z zamrażarki i od razu zabrać się za gotowanie. Zamrożone mięso można także upiec (jeśli np. wcześniej posypaliśmy je przyprawami). Wyjęte z zamrażarki mięso nie nadaje się jedynie do smażenia, ponieważ jest to proces bardzo długotrwały i zajmujący dużo czasu oraz energii. Jeśli chcemy zrobić kotlety lub usmażyć jakąś potrawkę, powinniśmy jednak wcześniej rozmrozić kurczaka.

Czytaj też:
Co musisz wiedzieć o przechowywaniu żywności w zamrażarce?
Czytaj też:
Czy można bezpiecznie mrozić mleko? Odpowiedź może zaskoczyć

Źródło: prevention.com