GIS wydał ostrzeżenie. Bakterie salmonelli w sezamie

GIS wydał ostrzeżenie. Bakterie salmonelli w sezamie

Dodano: 
Sezam marki Helio
Sezam marki Helio Źródło:GIS
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w partii sezamu łuskanego. Spożycie produktu może grozić zatruciem pokarmowym.

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące sezamu łuskanym marki Helio. W jednej z pięciu badanych prób wykryto obecność bakterii salmonelli z grupy C1. Spożycie produktów z jej obecnością, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g
  • numer partii: 65112
  • data minimalnej trwałości: 09.2022
  • producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
  • kraj pochodzenia – Nigeria

Oświadczenie producenta

Z komunikatu GIS wynika, że firma Helio bezzwłocznie zadecydowała o wycofaniu wskazanej partii produktu, o czym poinformowała swoich odbiorców. „Dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne, w tym na obecność salmonelli, były prawidłowe (nie stwierdzono obecności), dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży” – napisano w oświadczeniu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Czytaj też:
10 najzdrowszych superfood według naukowców z Harvardu