Jakie bakterie są w lodach z automatu? Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnie

Jakie bakterie są w lodach z automatu? Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnie

Dodano: 
Lody z automatu, zdjęcie ilustracyjne
Lody z automatu, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / NMTD MEDIA
Wyniki badań mikrobiologicznych przeprowadzonych przez zachodniopomorskich inspektorów sanitarnych nie napawają optymizmem – po ostatniej kontroli zamknięto w sumie... 16 lodziarni w popularnych kurortach nad Bałtykiem.

Sanepid skontrolował 50 punktów oferujących klientom lody z automatu w najczęściej odwiedzanych przez turystów miejscowościach na Pomorzu Zachodnim i pobrał do analizy 250 próbek.

Poddano je szczegółowym badaniom pod kątem obecności takich bakterii jak Salmonella, Listeria monocytogenes (wywołujących głównie zatrucia pokarmowe) oraz Enterobacteriacae, których pojawienie się może świadczyć o braku wystarczającej dbałości o higienę, nieprawidłowej dezynfekcji i tym, że w danym lokalu jest po prostu zbyt brudno, by można było bezpiecznie sprzedawać klientom „lody z okienka”.

Lody z automatu pod lupą sanepidu. Co wykryto w lodziarniach nad morzem?

Na zlecenie Zachodniopomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie powiatowi inspektorzy sanitarni zakwestionowali 115 próbek z 23 partii lodów z automatu poddanych wyrywkowej kontroli z powodu zawyżonego poziomu bakterii Enterobacteriacae.

Ich obecność wskazuje nie tylko na to, że właściciele lodziarni nie zadbali o zachowanie czystości, ale może być także szkodliwa dla osób z obniżoną odpornością lub chorobami układu pokarmowego, u których po zjedzeniu lodów z automatu może dojść do uporczywych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Ostatecznie sanepid zdecydował się na to, by:

  • zamknąć 16 lodziarni – pod rygorem natychmiastowej wykonalności wydano 16 decyzji administracyjnych zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów (do czasu aż kolejne wyniki badań będą prawidłowe), polecono też przeprowadzenie dodatkowych szkoleń dla pracowników i przedstawienie dowodów na dokonanie dezynfekcji automatów do lodów.
  • 7 właścicielom lodziarni zalecić wzmocnienie reżimu sanitarnego i wyeliminowanie wykrytych nieprawidłowości.

Wszyscy przedsiębiorcy, u których stwierdzono niepoprawne wyniki badań, zostali obciążeni dodatkowymi kosztami. Sanepid zapowiada, że kolejne kontrole będą przeprowadzane sukcesywnie przez całe wakacje. Gdzie wykryto największy problem z bakteriami w lodach z automatu?

Gdzie jest najwięcej bakterii w lodach z automatu na Pomorzu Zachodnim?

Powiatowi Inspektorzy Sanitarni zakwestionowali najwięcej próbek lodów z automatów znajdujących się w takich miejscowościach na terenie województwa zachodniopomorskiego jak:

  • Sławno (zakwestionowano tam wszystkie 20 próbek, które pobrano do badań mikrobiologicznych)
  • Szczecinek (zakwestionowano każdą z 10 próbek, które pobrano do badań mikrobiologicznych)
  • Drawsko Pomorskie (zakwestionowano każdą z 5 próbek, które pobrano do badań mikrobiologicznych)
  • Gryfice (zakwestionowano 15 z 20 pobranych do badań próbek)
  • Szczecin (zakwestionowano 15 z 20 pobranych do badań próbek)
  • Świnoujście (zakwestionowano 15 z 25 pobranych do badań próbek)
  • Kamień Pomorski (zakwestionowano 10 z 20 pobranych do badań próbek)
  • Kołobrzeg (zakwestionowano 10 z 20 pobranych do badań próbek)
  • Łobez (zakwestionowano połowę pobranych próbek 5/10)
  • Police (zakwestionowano 5 z 15 pobranych do badań próbek)
  • Koszalin (zakwestionowano 5 z 25 pobranych do badań próbek)

Czytaj też:
Przepis na zdrowe lody, czyli jak zrobić obłędnie smaczny sorbet owocowy?
Czytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze

Źródło: Zdrowie WPROST.pl / Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie / WSSE Szczecin