Sanepid skontrolował 50 punktów oferujących klientom lody z automatu w najczęściej odwiedzanych przez turystów miejscowościach na Pomorzu Zachodnim i pobrał do analizy 250 próbek.
Poddano je szczegółowym badaniom pod kątem obecności takich bakterii jak Salmonella, Listeria monocytogenes (wywołujących głównie zatrucia pokarmowe) oraz Enterobacteriacae, których pojawienie się może świadczyć o braku wystarczającej dbałości o higienę, nieprawidłowej dezynfekcji i tym, że w danym lokalu jest po prostu zbyt brudno, by można było bezpiecznie sprzedawać klientom „lody z okienka”.
Lody z automatu pod lupą sanepidu. Co wykryto w lodziarniach nad morzem?
Na zlecenie Zachodniopomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie powiatowi inspektorzy sanitarni zakwestionowali 115 próbek z 23 partii lodów z automatu poddanych wyrywkowej kontroli z powodu zawyżonego poziomu bakterii Enterobacteriacae.
Ich obecność wskazuje nie tylko na to, że właściciele lodziarni nie zadbali o zachowanie czystości, ale może być także szkodliwa dla osób z obniżoną odpornością lub chorobami układu pokarmowego, u których po zjedzeniu lodów z automatu może dojść do uporczywych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Ostatecznie sanepid zdecydował się na to, by:
- zamknąć 16 lodziarni – pod rygorem natychmiastowej wykonalności wydano 16 decyzji administracyjnych zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów (do czasu aż kolejne wyniki badań będą prawidłowe), polecono też przeprowadzenie dodatkowych szkoleń dla pracowników i przedstawienie dowodów na dokonanie dezynfekcji automatów do lodów.
- 7 właścicielom lodziarni zalecić wzmocnienie reżimu sanitarnego i wyeliminowanie wykrytych nieprawidłowości.
Wszyscy przedsiębiorcy, u których stwierdzono niepoprawne wyniki badań, zostali obciążeni dodatkowymi kosztami. Sanepid zapowiada, że kolejne kontrole będą przeprowadzane sukcesywnie przez całe wakacje. Gdzie wykryto największy problem z bakteriami w lodach z automatu?
Gdzie jest najwięcej bakterii w lodach z automatu na Pomorzu Zachodnim?
Powiatowi Inspektorzy Sanitarni zakwestionowali najwięcej próbek lodów z automatów znajdujących się w takich miejscowościach na terenie województwa zachodniopomorskiego jak:
- Sławno (zakwestionowano tam wszystkie 20 próbek, które pobrano do badań mikrobiologicznych)
- Szczecinek (zakwestionowano każdą z 10 próbek, które pobrano do badań mikrobiologicznych)
- Drawsko Pomorskie (zakwestionowano każdą z 5 próbek, które pobrano do badań mikrobiologicznych)
- Gryfice (zakwestionowano 15 z 20 pobranych do badań próbek)
- Szczecin (zakwestionowano 15 z 20 pobranych do badań próbek)
- Świnoujście (zakwestionowano 15 z 25 pobranych do badań próbek)
- Kamień Pomorski (zakwestionowano 10 z 20 pobranych do badań próbek)
- Kołobrzeg (zakwestionowano 10 z 20 pobranych do badań próbek)
- Łobez (zakwestionowano połowę pobranych próbek 5/10)
- Police (zakwestionowano 5 z 15 pobranych do badań próbek)
- Koszalin (zakwestionowano 5 z 25 pobranych do badań próbek)
Czytaj też:
Przepis na zdrowe lody, czyli jak zrobić obłędnie smaczny sorbet owocowy?Czytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze