GIS wycofuje wegańską pizzę z Lidla. Jaki jest powód?

GIS wycofuje wegańską pizzę z Lidla. Jaki jest powód?

Dodano: 
Lidl
Lidl Źródło: Shutterstock / 1000 Words Photos
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii produktów Vegan Stonebaked Pizza Margherita.

Powodem wycofania partii 19:36 2211A0610 10.03.2022 jest błędna informacja na opakowaniu dotycząca alergenów. W produkcie oznaczonym jako bezglutenowy wykryto zawartość tego składnika. Spożycie gluteny przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcje alergiczne.

Firma Lidl wycofuje produkt ze sklepów

Po decyzji GIS firma Lidl sp. z o.o. sp. k. będąca dystrybutorem kwestionowanego produktu wycofała wskazaną partię pizzy Vegan Stonebaked Pizza Margherita ze sklepów. Zaleca się, by osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie spożywały produktów wskazanych w komunikacie.

Co to jest gluten?

Gluten to rodzina białek magazynujących – znanych jako prolaminy – które naturalnie występują w niektórych ziarnach zbóż, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Gluten obejmuje wiele różnych prolamin, ale można je dalej klasyfikować na podstawie określonych ziaren, w których się znajdują. Na przykład gluteniny i gliadyny są prolaminami w pszenicy, sekaliny – w życie, a hordeiny – w jęczmieniu. Diety bezglutenowe są powszechniejsze niż kiedykolwiek wcześniej, ale gluten nie stanowi zagrożenia dla zdrowia większości populacji. Jednak osoby z celiakią nie tolerują glutenu i muszą go wyeliminować z diety, aby uniknąć szkodliwych, niepożądanych reakcji.

Czytaj też:
Uważaj na te chipsy! Sanepid wycofuje z obrotu 6 smaków. Dlaczego?