Ekologiczny makaron zanieczyszczony toksynami. GIS wycofuje partię ze sklepów

Ekologiczny makaron zanieczyszczony toksynami. GIS wycofuje partię ze sklepów

Dodano: 
Makaron penne
Makaron penne / Źródło: Pexels / Klaus Nielsen
Przy produkcji makaronu bezglutenowego marki Pasta Natura użyto składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem.

Główny Inspektor Sanitarny poinformował na swojej stronie internetowej o wycofaniu ze sklepów partii makaronu ekologicznego penne firmy Pasta Natura Slr ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. To pochodna tlenku etylenu, wysoce niebezpieczna dla zdrowia – substancja jest zakazana w Unii Europejskiej do stosowania w żywności w jakiejkolwiek ilości. Komunikat przesłano przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).

Wycofana partia makaronu ekologicznego Pasta Natura

Nazwa wycofanego produktu: Makaron (kukurydziany z kurkumą i pieprzem) penne bezglutenowy BIO 250 g.

Numer partii / Data minimalnej trwałości: 16.02.2024. Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A.

Czym grozi spożycie tlenku etylenu?

Z informacji Europejskiej Agencji Chemikaliów wynika, że tlenek etylenu może powodować zatrucie organizmu w przypadku połknięcia, oparzenia skóry, uszkodzenia oczy, podrażnienie dróg oddechowych i zawroty głowy. Przy długotrwałym narażeniu powoduje uszkodzenia narządów oraz zaburza płodność.

Czytaj też:
Pijesz zamiennik mleka? Uważaj, GIS wycofał niektóre napoje roślinne za sklepów

Źródło: GIS
 0

Czytaj także